Δραματική είναι η εικόνα στην αγορά, με τις επιχειρήσεις να μην αντέχουν την οικονομική κρίση και να βάζουν λουκέτο!

Καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες είναι τα καταστήματα που κατεβάζουν ρολά, ενώ τα νούμερα, είναι ακόμα πιο ενδεικτικά της κατάστασης.

Συνολικά, από το 2011, 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ μέχρι το τέλος του 2012, υπάρχουν φόβοι, πως θα κλείσουν άλλες τόσες, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται περίπου στις 67.000!

Τα στοιχεία που δίνουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου είναι ακόμα πιο δυσοίωνα, αφού αναφέρουν πως 1 στις 4 επιχειρήσεις βρίσκεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Παράλληλα 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών προς τους υπαλλήλους της, περίπου το 30% οφείλει ενοίκια, ενώ πάνω από 3 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), αλλά και υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

Και στην Αθήνα όμως, το ιστορικό κέντρο δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση:

Πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ, δείχνει πως στην οδό Σταδίου, είναι πλέον κλειστά δύο στα πέντε καταστήματα. Στην Τσακάλωφ, τη Χαρίλαου Τρικούπη και την Εμμανουήλ Μπενάκη είναι κλειστά ένα στα τρία καταστήματα, ενώ στον Πειραιά, στην οδό Νοταρά, έχουν βάλει λουκέτο δύο στα πέντε καταστήματα – το ίδιο και στη Γούναρη.

Πολύ άσχημη η κατάσταση, και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μιας και άδειους εμπορικούς δρόμους, αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες, σε Ηράκλειο, Βόλο και Πάτρα.

Και δεν σταματά εδώ η χάλια αυτή εικόνα, αφού τα λουκέτα στα μαγαζιά, αναμένεται να οδηγήσουν στην απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σοκαριστική είναι ακόμα η διαπίστωση, πως 190.000 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει πως κινδυνεύουν να κλείσουν μέσα στο επόμενο 12μηνο, ενώ το επόμενο τρίμηνο, θα βάλουν λουκέτο άλλες 11.000. Μέχρι το τέλος του έτους, ρολά θα έχουν κατεβάσει, 67.000 επιχειρήσεις.

Πηγή: Έθνος