Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός του 2012 προβλέπει ο Aμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Παράλληλα ασκεί κριτική στην πολιτική της Α. Μέρκελ.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είναι γνωστός για τις ξεκάθαρες αναλύσεις του και ίσως γι’ αυτό να είναι πάντα ένας καλοδεχούμενος επισκέπτης στο Λευκό Οίκο. Αποκλειστικά για το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Princeton, κατέθεσε τις απόψεις τους για την ευρωκρίση και την αντιμετώπισή της.

Ο Πολ Κρούγκμαν θεωρεί αναγκαία την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ».

Κατά την άποψή του Πολ Κρούγκμαν, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά.

Στο ερώτημα ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ, ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά: «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι».

Κριτική στη λιτότητα της Μέρκελ

Για τον Πολ Κρούγκμαν οι εξελίξεις στην Ισπανία θα είναι καθοριστικές. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012, η Ισπανία δεν χρειάζεται ένα πακέτο διάσωσης. «Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα» λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Η Ισπανία πρέπει να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων, καθώς και μια πιστωτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι ελπίδα. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα ανάπτυξης για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας».

Πολλές φορές στο παρελθόν ο Πολ Κρούγκμαν έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική λιτότητας που προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ως απάντηση στην ευρωκρίση. Στο ερώτημα αν η κ. Μέρκελ βρίσκεται τώρα σε δίλημμα ο Πολ Κρούγκμαν απαντά: «Είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο» καταλήγει ο Πολ Κρούγκμαν

ARD / Tagesschau.de / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: www.dw.de

Αναδημοσίευση : topontiki.gr