The Slog

Του John Ward

Aπόδοση στα ελληνικά για την ΕΛ.Λ.Α.Σ : N.K.

Ο Βενιζέλος …. ελέγχει το αμερικανικό τραίνο του εύκολου κέρδους;

Οι σχολιαστές των διαπραγματεύσεων της ελληνικής συγκυβέρνησης με την Τρόικα υποτιμούν τη γεωπολιτική διάσταση

Παίρνοντας θάρρος από την αμερικανική υπόσχεση υποστήριξης – και τρομοκρατημένοι από το να εξαφανιστούν πολιτικά, αν οι περαιτέρω επιβάρυνσεις της τρόικας επιβληθούν στον ελληνικό λαό – το μέτριο ψεύτοαριστερό μέρος της ελληνικής Συγκυβέρνησης είναι σε διαφωνία με τοn δεξιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απόψε για πώς να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις της με την τριάδα των ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ. Η Τρόικα η ίδια (έχωντας επίγνωση της αυξανόμενης επιρροής των ΗΠΑ στην Ελλάδα) προχωρεί στο πιο απαλό από ό, τι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης οργή στη Γερμανία, αυτή είναι τώρα μια εξαιρετικά ασταθής κατάσταση για τις αγορές χρέους για να ανάλυσουν … και μια κατάσταση  από την οποία η Αμερική μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ.

Η απόφαση που πρέπει να πάρουν απόψε (Τρίτη) στην Αθήνα είναι να εισχωρήσουν  στη δημοσιονομική ένωση της Μέρκελ , ή στον μανδύα προστασίας του Geithner . Και μοιάζει πως η επιλογή αυτή προκαλεί μια διάσπαση μεταξύ Δεξιάς και ψευτόαριστεράς. Οι ηγέτες της συγκυβέρνησης συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ για να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις της λιτότητας, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία : Βενιζέλος και Κουβέλης πρότειναν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι φόροι, καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης των προθεσμιών αποπληρωμής. Ο Σαμαράς διαφώνησε.

Αλλά σημειώστε το παρακάτω  από τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα – που τον έχει διαβεβαιώσει  ο Collyns – : «Το θέμα είναι ότι οι επιλογές μας δεν πρέπει να ακυρώσουν την ικανότητά μας να διαπραγματευτούμε και να παραμείνουμε στην ευρωζώνη …. είτε θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ή θα επιστρέψουμε στη δραχμή, εντός δύο μηνών”.Αυτό δεν είναι ένα τελεσίγραφο αποσυνδεδεμένο απο τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών.

Λέει ” Αποφασίστε”.

Ωστόσο, μόνο σε περίπτωση που κάποιος είχε αμφιβολίες για τη δυσκολία της κατάστασης,ο Αναπληρωτής του Στουρνάρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας  είπε στη ΝΕΤ  “τα ταμειακά αποθέματα είναι σχεδόν μηδενικά. Είναι επικίνδυνο να πούμε μέχρι πότε θα διαρκέσουν καθώς αυτό εξαρτάται πάντα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα έσοδα και τις δαπάνες.Αλλά σίγουρα είμαστε στα πρόθυρα, αφού  δεν λαβάμε τη δόση της ενίσχυσης θα έπρεπε να έχουμε πάρει και έχουμε και την επικείμενη λήξη ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. ”

Το απόγευμα , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε στην κοινοβουλευτική του ομάδα  ένα στρατηγικό πλαίσιο 10 σημείων , επαναλαμβάνοντας ζητεί την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα κατά δύο έτη. Έτσι, αυτή τη στιγμή η παρέμβαση Geithner έχει με πολλούς τρόπους ένα εύγλωττο αποτέλεσμα. Όπως έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό τώρα, το θέμα αυτό είναι κάτι περισσότερο από το θέμα ελληνικής συμμετοχής στην ευρωζώνη : πρόκειται για κάτι  ακόμα μεγαλύτερο  από μια ελληνική  μετάδοση της κρίσης. Πρόκειτα για την  εξασφάλιση για το μέλλον της Αμερικής.

Ένας  αριθμός  αμερικανών Slogger πόσταραν και μου έστειλαν e-mail μετά την τελευταία ενημέρωση σχετικά με το μακρόχρονιο σχέδιο της Ουάσιγκτον και του Πενταγώνου να απομακρύνουν την Ελλάδα από την Ευρώπη και τη γερμανική αντίσταση σε αυτό. Μια κοινή αντίδραση ήταν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη πολλές βάσεις, και το ρίσκο ίσως να μην άξιζε τον κόπο. Σχολιάσα κι εγώ για να διευκρινήσω το παρακάτω :

“Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και τα  μέταλλα ή απλά μια ακόμα βάση ή απλά ο Ισλαμισμός:  είναι η συμβολή όλων αυτών καθώς και η ρωσική,η κινέζικη, η γερμανική και η τουρκική επιρροή στην περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι μια αυτοκρατορία που ξεθώριαζει και που απεγνωσμένα προσπαθεί να συνεχίσει να είναι ο “γαμάω και δέρνω” στον πλανήτη. Η γεωπολιτική έχει να κάνει τόσο πολύ για την εγωμανία, όσο το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου. ”

Ενας έλληνας με επιρροή μου έγραψε σήμερα ως εξής:

“Διάβασα το άρθρο σας σήμερα. Όλο και πιο συχνές είναι οι  επισκέψεις πράκτορων των ΗΠΑ στην Ελλάδα που έχουν ως στόχο να πείσουν την Ελλάδα να πάει σε μια νέα φωλιά. Αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί, θα υπάρχουν δύο οφέλη για τις ΗΠΑ : η αποδυνάμωση της Ευρώπης, και η ενίσχυση της επιρροής του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερα από αυτό στο μέλλον –  ο ελληνικός διάδρομος (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα) μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία επιβίωση του Ισραήλ, ενώ στην περίπτωση θερμών κρίσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βοήθειας προς το Θέατρο Επιχειρήσεων της στη Μέση Ανατολή. Αυτός ο ζωτικής σημασίας διάδρομος δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπεται να ελέγχεται από την Τουρκία καθώς τότε θα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παρέμβαση. ”

Δημοσιεύσα στις 29 Απριλίου σχετικά με την πόντιση ηλεκτρονικού  καλωδίου από κοινού του  Ισραήλ ,της  Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτά τα τρία έθνη βλέπουν τους εαυτούς τους ως άρρηκτα συνδεδεμένους και ικανούς να αναμόχλευσουν τη στρατηγική τους  σημασία στους μεγάλους παίκτες. Τελευταία στις 21 Ιουνίου, έγραψα ένα κομμάτι για την φιλοδοξία του Πούτιν για να καταστεί η Κύπρος μια μεσογειακή Κούβα. Πήρε μια εβδομάδα στα κυριάρχα μέσα ενημέρωσης για να το “πιάσουν”. Πέρυσι, οι Ρώσοι έδωσαν στην Κύπρο ένα δάνειο $ 2,5 δισ. σε πολύ  μειωμένη τιμή … με πολύ καλύτερους όρους από εκείνους που προσφέρονται από τους κατατονικούς στις Βρυξέλλες.Tο Κρεμλίνο έχει πολλούς στρατιώτες στο νησί, και πολλές επενδύσεις στο ελληνικό του κομμάτι , ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένας κομμουνιστής υπέρ της Μόσχας.Η  Τουρκική πλευρά  είναι ένα φυτώριο του ισλαμισμού, και ήταν ένα σημείο ανεφοδιασμού για «στολίσκους ειρήνης»  που  είχαμε ακούσει τόσα πολλά το 2010.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, ήμουν μια μοναχική φωνή που χρησιμοποιούσε πηγές ήχου, τοπικές γνώσεις και στρατηγικό νου που έδειχνε μια συνεπή αμερικανική προσπάθεια να διαχωρίσει την Ελλάδα και έτσι να παρέχει τόσο διαβεβαίωση αλλά και προμήθειες αλλά και  υπηρεσίες ασφαλείας σε ότι αποκαλείται στη Δύση τώρα ως Ελληνικός Διάδρομος. Η δημοσίευση μου για τη συνεργασία Wall Street & Washington για να “ακρωτηριαστεί” η Ελλάδα κι έτσι να είναι ώριμη για την αμερικανική υιοθεσία πήρε τη μορφή ιού πολύ γρήγορα στις 16 Φεβρουαρίου.  Οι τύποι από το blog Zerohedge ακόμα με θεωρούν τρελό απατεώνα. Αλλά το σχέδιο αναδιαμορφώνεται με επίστρωση νέων στοιχείων κι όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το αρνηθούμε. Είπα πως η αποστολή του Γκάιτνερ έδωσε στους Ελληνες ένα εισητήριο για να τρέξουν και τώρα ο Γκάιτνερ είναι εδώ.

Για να το καλοσκεφτείτε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε για την Ελλάδα ως μια μικρή χώρα με μεγάλο χρέος, τελεία και παύλα. Αυτή είναι γεωπολιτική, δεν είναι θεωρία συνομωσίας – και η γεωπολιτική αφορά ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι θύμα εκφοβισμού από Βερολίνο & Βρυξέλλες, διότι, αν δεν είχε γίνει αυτό κερδίζωντας  χρόνο, οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει και θα είχαν προκάλεσει μεγάλη καταστροφή. Αλλά δεν πήρε πολύ για τους αμερικανούς στοχαστές να δουν  το απελπισμένο αυτό τέχνασμα ως μεγάλη τους ευκαιρία για να παγιώθει η παρουσία της Αμερικής  όπου πραγματικά απαιτείται αυτή τη στιγμή: στο νότιο-ανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Κάποιοι απορρίπτουν την ύπαρξη   ελληνικών φυσικών πόρων  στο Αιγαίο,  και υπογραμμίζεται  η ισχυρή τουρκική πεποίθηση ότι κάποια από αυτά ανήκουν στην Άγκυρα έτσι κι αλλιώς. Αλλά γι αυτό ακριβώς πρόκειται. Επιτρέψτε μου να σας προσφέρω κάτι που κάθε συγγραφέας σε αυτό το blog δέχεται, είτε αυτοί είναι Έλληνας, είτε αμερικανος ή γερμανός : Δίχως καμμία αμφιβολία και οι τρεις υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υποτίμησει μαζικά τον υποθαλάσσιο πλούτο κάτω από το Αιγαίο. Το ίδιο και η Μοσάντ. Ο Πούτιν (πρώην KGB) το ξέρει αυτό, ο Σόιμπλε (πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας) το ξέρει αυτό, η Fed το γνωρίζει, και το ίδιο κάνει η συγκυβέρνηση στην Αθήνα . Τόσο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι ότι η Τουρκία δεν θα πάρει στα χέρια της  ούτε μία ουγγιά σπάνιων γαιών ή καμμία σταγόνα πετρελαίου. Αυτή είναι η υπόθεση  και για αυτό έχει τεράστια σημασία.

Εάν κάποιος τραβήξει  μια ελαφρά ταλαντευόμενη έλλειψη εντός της Μεσογείου & του  αραβικού κόσμου ως ακολούθως :

Τα αποτελέσματα είναι η σφαίρα της επιρροής που κάθε μεγάλος παίκτης θα ήθελε να έχει…. επειδή είναι  σημείο ανάφλεξης ταχείας αντίδρασης, το συντριπτικά μεγαλύτερο απόθεμα ενέργειας στον πλανήτη, το επίκεντρο του ασταθούς θρησκευτικού φανατισμού , και πάνω απ ‘όλα μαζικότατες προμήθειες των υπερσύγχρονων ανόργανων συστατικών που απαιτούνται για το επόμενο στάδιο της οικονομικής ανάπτυξης. Tο δοκίμιο του Slog για την πολυπλοκότητα στη Συρία το προηγούμενο Σάββατο χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια οπτική γωνία.

Μιλήστε με όσους βρίσκονται στο έδαφος και στη θάλασσα στην περιοχή της Μεσογείου, και θα μάθετε ότι η Κύπρος είναι γεμάτη από ρωσσους μηχανικούς και η Ελλάδα με τους Αμερικανούς μηχανικούς – κατά τον ίδιο τρόπο που η Αφρική καλύπτεται με Κινέζους μηχανικούς. Η αμερικανική ελίτ δεν δίνει δεκάρα για την Ευρώπη πέρα ​​από δύο παράγοντες: το ευρώ που είναι ένας δυνητικός ανταγωνιστής του δολαρίου, και την κατάσταση της Ευρωζώνης που είναι μια τεράστια απειλή για την Wall Street και  το κόστος διαχείρισης του χρέους των ΗΠΑ. Τυγχάνει ακριβώς ότι στην άκρη της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, και η εξουδετέρωση της απειλής του χρέους της είναι το τριπλό τζακ ποτ-ευκαιρία  για την Ουάσιγκτον : λιγότερη μετάδοση(μόλυνση) της κρίσης χρέους , μεγαλύτερη πρόσβαση στο βιομηχανικό πλούτο, και το μακρύ χέρι του νόμου να κονταίνει όταν τα πράγματα ξεφεύγουνμε χρήση ελαστικού δικαίου.

Οι σημαντικοί γεωπολιτικοί παράγοντες ποικίλλουν και είναι  μετατρέψιμοι με  την πάροδο του χρόνου. Στον  δέκατο ένατο αιώνα ήταν οι θαλάσσιοι δρόμοι, οι προσβάσεις του  εμπορίου και οι αυτοκρατορικές σφραγίδες. Στον εικοστό αιώνα ήταν η  ενέργεια, η πολιτική φιλοσοφία, και η πυρηνική σταθερότητα. Στον 21ο μέχρι στιγμής, οι παραγόντες διαμορφώνονται στην ενέργεια, την αποτελεσματική εκμετάλλευση, τον έλεγχο του φανατισμού, και – συνδεδεμένη με αυτό -την  εξουσία σε σχέση με τον πολλαπλασιασμό  των πυρηνικών όπλων. Αλλά όπως πάντοτε, πρόκειται για μπίζνες.