The Slog

Του John Ward

Aπόδοση στα ελληνικά για την ΕΛ.Λ.Α.Σ : N.K

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ μπορεί να γίνει ακόμα και ο σωτήρας της Ελλάδας.

Λίγοι ευάεροι ατμοί λογικής προέκυψαν σήμερα στην συνάντηση του Αμερικανού υπουργού  Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ  με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι 2 άνδρες “εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις προσπάθειες των χωρών μελών της ευρωζώνης τόσο για μεταρυθμίσεις όσο και για να προχωρήσουν περαιτέρω τις προσπάθειες ενσωμάτωσης και συνοχής”, ” χαιρέτισαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας που εξέδωσε μακροπρόθεσμα ομόλογα την περασμένη εβδομάδα και την συνεχή επιτυχία της Πορτογαλλίας στο να τηρεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης της και…αυταααααα……..”

Ο “Μπαζούκα” Γκάιτνερ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Φρανκφούρτη τη Δευτέρα το απόγευμα για να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, και δίχως αμφιβολία θα μιλήσουν για το φιλικό της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Μπορούσια Ντόρτμουντ με την ανάμιεκτη ομάδα της Ιντερ Μιλάνου την επόμενη Πέμπτη. Το παιχνίδι υπόσχεται να  είναι εντυπωσιακό, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις χώρες που τις μαστίζει η κρίση ( και ειδικά τις εξελίξεις από την Αθήνα) θα μπορούσαν να συγχωρεθούν όταν υπαινίσσονται πως ο κύριος λόγος που ο Τιμ Γκάιτνερ μιλούσε σε 2 από τους πιο δυνατούς οικονομικούς παίκτες της Ευρώπης είναι η μελλοντική θέση της Ελλάδας ως σφαίρα ζωτικής σημασίας.

Η ευρωζώνη έχει ένα σπυράκι στο πίσω μέρος της παγκόσμιοποιημένης  χρηματοπιστωτικής οικονομίας  για δύο χρόνια τώρα, αλλά όσο το σημάδι στο γλουτό μεγαλώνει, τίποτα δε φαίνεται ικανό να το φέρει σε πέρας.  Η δική μου θεωρία λέει πως τώρα το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που έχει επεκταθεί πολύ περισσότερο από  το δημοσιονομικό κωλομέρι, και είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια επίθεση στο κεφάλι. Αλλά ανεξάρτητα με το αν η θεωρία μου είναι σωστή ή λάθος, υπάρχουν πλέον τόσα πολλά στοιχεία , κομμάτια του πάζλ που ταιριάζουν που θα έπρεπε να είστε ο Μr Magοο μέσα σε δεξαμενή για να μην το παρατηρήσετε.

Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ένα παιχνίδι πόκερ με μεγάλους  κινδύνους μεταξύ Γουόσινγκτον και Βερολίνου.  Και μιλάμε πάλι, από τη μία  για μια ελληνική χρεοκωπία μέσα στη ζεστή αγκαλιά ( με κάθε έννοια) της Αμερικής  και από την άλλη το όραμα της δημοσιονομικής ένωσης της Μέρκελ όπου η Ελλάδα παραμένει στην ευρωσκηνή με τη στρατηγική της, τον ορυκτό της πλούτο και τα ενεργειακά της ζητήματα να ανήκουν στις Βρυξέλλες.
Εδώ είναι μερικά παραδείγματα του τι εννοώ.

Όπως μου είπε ένας εμπειρογνώμονας χρέους από την Μαδρίτη αργά την περασμένη εβδομάδα “ένα πράγμα που άρχισε να συμβαίνει μεταξύ των ευρωτραπεζιτών  είναι ένα συνδικάτο χρέους, η κατάσταση εδώ έχει ξεπεράσει το κρίσιμο … η Ισπανία είναι μπροστά στο πακέτο πλήρους διάσωσης,  και η Ελλάδα αρχίζει να πέφτει προς τα πίσω. Έτσι, τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη  ψάχνουν να διαμοιράσουν τον κίνδυνο:  είναι στην ευχάριστη θέση να δανείσουν το ίδιο ποσό-στόχο, αλλά σε πέντε πελάτες κι όχι σε έναν, και κατά προτίμηση σε τρία κράτη μέλη της ΕΕ. Ρώτησα τους δύο άντρες το περασμένο Σαββατοκύριακο [21/27 Ιουλίου] τι είναι αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται τώρα, και ήταν το να  πετάξει πετσέτα η Γερμανία. Άρα με αυτή την προοπτική η οποία, ξέρετε, νομίζω πως δεν είναι παράλογη, μπορείτε να δείτε γιατί οι φορείς καθορισμού των στόχων είπαν «ίδια στόχευση, αλλά με περισσότερους  δανειολήπτες»”

Είμαι σίγουρος οτί το  αντι-ελληνικό συναίσθημα μεταξύ των τραπεζιτών της Φρανκφούρτης έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Αυτή η τάση δείχνει, όπως βλέπουμε τώρα, να φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντά στον παλμό του  γερμανικού  κοινού από εκείνη του εσωτερικού κύκλου της  Μέρκελ. Νωρίτερα σήμερα η Bild πέταξε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης από το ερευνητικό ινστιτούτο Emnid.Έδειξαν ότι πάνω από το 70% των ερωτηθέντων θέλει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί  στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών,  ενώ η μια τεχνική πλειοψηφία του 51% (η πρώτη φορά που έχω δει μία τέτοια ) αισθάνεται  πως η Γερμανία θα ήταν καλύτερα χωρίς το ευρώ !! Η δημοσκόπηση είναι σημαντική, δεδομένου ότι παρουσιάζει πως κάποιο απαλό σπρώξιμο της Αθήνας προς την  έξοδο θα δώσει στην κυβέρνηση συνασπισμού Merkel-Schäuble ένα σαφές εκλογικό πλεονέκτημα, το επόμενο έτος. Εξίσου σημαντικό, η έρευνα έδειξε  ότι ο Fritz στο δρόμο σκέφτεται το ότι να μη γίνει  τίποτα (στο στυλ των Βρυξελλών) δεν αποτελεί επιλογή.

Το ένα ζευγάρι από τα κρύα μάτια τα οποία ο Tim Geithner δεν έχει ακόμη κοίταξει ανήκουν στην Άνγκελα Μέρκελ. Όντας γεννημένη για γεωπολιτική, θα εξακολουθήσει να σκέφτεται ποιός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος : να φορτωθεί η Γερμανία ένα βουνό χρέους, ή να χάσουν το Βερολίνο & οι Βρυξέλλες τους πόρους και την εξουσία του να έχουν αποφασιστικό λόγο και ρόλο στη Μέση ανατολή δια της Ελλάδας.

Χτες δημοσίευσα το πως ο Γκάιτνερ έστειλε τον Κόλινς στην Ελλάδα για να καθυσηχάσει και να γαλυφιάσει τους Έλληνες για το τι υποστήριξη θα έχουν αν και όταν συμβεί η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών γνωρίζει το περιεχόμενο της συζήτησης τους και  όπως μου έχουν πει ότι αυτό αντικατοπτρίζεται σε αναφορές που έρχονται από την Αθήνα σήμερα και μιλούν για την πρόθεση της ελληνικής συγκυβέρνησης να θέσει κόκκινες γραμμές ( στην άμμο) στις απαιτήσεις της Τρόικας.

Αυτό που υποπτεύομαι να συμβαίνει τώρα είναι πως οι συνήθεις “ύποπτοι” της ελληνικής ελίτ ισορροπούν ανάμεσα στη  φρίκη του να χάσουν το τραίνο του εύκολου κέρδους των Βρυξελλών έναντι του ενδεχόμενου ένταξης μιας αμερικανικής έκδοσης με περισσότερες άμαξες Πρώτη Κατηγορίας.

Επιπλέον, είμαι απολύτος σίγουρος πως η Τρόικα γνωρίζει αυτά που ξέρει το Βερολίνο για την αμερικανική προσφορά.  Δείτε τι έγραφε χτες η Athens News :

“Η ατμόσφαιρα στο  δείπνο Ευρωπαικής Τρόικας και Τρόικας εσωτερικού της Παρασκευής ήταν εξαιρετικά καλή και έδειξε την αλλαγή στάσης για τα μέχρι σήμερα δεδομένα  από τους εκπροσώπους των πιστωτών στην Ελλάδα ”

Λίγες ώρες πριν (16:00 BST Δευτέρα)ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον ηγέτη του μικρού  κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Είχα σήμερα εντελώς  αντικρουόμενες πληροφορίες ως προς το αν κάποιος και ποιός θα είναι αυτός που θα διαφωνήσει και με τρόπο στις απαιτήσεις της Τρόικας. Ο Κουβέλης δίνει την αίσθηση σε πολλούς πως θα αντιτεθεί σε οποιαδήποτε περισσότερες περικοπές σύνταξεων ή  μισθών. Και μερικές πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις άνδρες δεν θα υποχωρήσουν σε πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Δεδομένου ότι αυτό υπήρξε μια συνεπής (και από την πλευρά τους, απόλυτα κατανοητή) κωλυσιεργία από το πρώτο ελληνικό πακέτο διάσωσης, οι πληροφοριοδότες του Slog μπορεί να έχoυν δίκιο. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης  συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα : ο Στουρνάρας ήταν ο παραλήπτης του μηνύματος  «πλήρους υποστήριξης» του Collyns  την περασμένη εβδομάδα. Έτσι είναι πολύ πιθανό ότι η ελληνική πλευρά τώρα να αισθάνεται ότι έχει περισσότερα χαρτιά για την  επόμενη συνάντηση με την τρόικα.

Ακόμη και ο προγραμματισμός τους για αυτή τη συνάντηση αλλάζει συνεχώς. Μου είπαν το περασμένο Σάββατο ότι θα ήταν εκείνο το βράδυ, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι έχει αναβληθεί. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιστορία είναι ότι η τρόικα το αναβάλλει  «μέχρι μια δέσμη μέτρων να έχει συμφωνηθεί».

Αυτή είναι μια πολύ λεπτή κατάσταση διπλωματικής ισορροπίας αλλά θα πρέπει να βγάλετε το καπέλο σας στον Geithner αυτή τη φορά:  ο ίδιος φαίνεται να έχει μάθει το μάθημα του από τη σύνοδο κορυφής της Πολωνίας – δηλαδή, ο Αμερικανικός  στόμφος δεν παίζει καλά στην Ευρώπη. Πράγματι, αυτός εμφανίζει σημαντικά περισσότερη κίνηση  και λεπτότητα προς το παρόν από ό, τι Χίλαρι Κλίντον στην εξωτερική πολιτική στα Αραβικά ζητήματα . Όπως μου λένε όλοι στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει ο Γκάιτνερ, ” ο άνθρωπος δεν είναι ένας ακόμα γαμημένος τραπεζίτης  , αυτός είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος που κάνει μεγαλύτερο παιχνίδι”.

Το θέμα είναι, πως είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών μπορεί να χάσει σε αυτή την κατάσταση. Εάν η Γερμανία αγκαλιάσει την Ελλάδα ως προτιμότερη εναλλακτική λύση κι έχει το Πεντάγωνο να φωνάζει  για  αυτό, τότε η Γερμανία πληρώνει τον λογαριασμό για όλα τα μειονέκτηματα της ευρωζώνης … και καθησυχάζει τις αγορές ότι το Βερολίνο είναι, μετά από όλα, ο τελικός εγγυητής. Αυτό μόνο καλό μπορεί  να κάνει και στη Wall Street. Από την άλλη πλευρά, αν η Μέρκελ πηγαίνει με το γερμανικό δημόσιο αίσθημα (ή είναι εναγκαλισμένη και εγκλωβισμένη σε αυτό), τότε ο Τίμι θα γράψει στα απομνημονεύματα του  το πως εξασφάλισε μονομιάς και για πάντα την Ελλάδα ως αμερικανική βάση από την οποία θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο με σπανίων γαιών μέταλλα και να ασκεί ταχύτατα επιρροή στο Ιράνο-Ισραήλινό-Σουνιτό συνονθύλευμα στη Μέση Ανατολή .

Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να προσθέσω μόνο μία σκέψη που συνεχίζει να με προκαλεί. Το συνολικό ελληνικό χρέος  ως τώρα είναι περίπου $ 390 δις. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ είναι 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να συμβεί μια κατάρευση των αμερικανικών τραπεζών με αφορμή και βάση ένα ποσό που θα κατέχουν και θα είναι το 0.7 % του Αμερικανικού χρέους μου φαίνεται κίνδυνος που δεν αξίζει να εξεταστεί για περισσότερο από 0,07 του δευτερολέπτου.

Αυτό με τη σειρά του με οδηγεί μου να θέσω τρεις πρόσθετες ερωτήσεις. Πρώτον, το Ισραήλ δεν είναι πλέον θεωρείται  για την κυβέρνηση Ομπάμα ως αξία σύμμαχος; Δεύτερον – και με  περισσότερη συγκέντρωση – είναι τα χρηματοπιστωτικά παράγωγα που ενδεχομένως προκύπτουν από την κατάρρευση της ευρωζώνης τόσο τρομακτικά, ώστε οι ΗΠΑ θα ήταν πιο ευτιχισμένες εαν “υιοθετούσαν” την εκτός Ευρωζώνης Ελλάδα , πολύ περισσότερο από το να αναλάβει τον κίνδυνο να αφήσει την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη και να πυροδοτήσει μια πυρηνική έκρηξη ; Και τρίτον, αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε η  Ουάσινγκτον τι πρόκειται να κάνει για την Ισπανία και την Ιταλία;

Μείνετε συντονισμένοι.

 

Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά

—————————————————————

Greece: the Washington v Berlin poker game returns…to Athens’ advantage.

US Treasury Secretary Geithner may yet wind up being Greece’s saviour.

 

A few airy vapours emerged in the way of rationales for US Federal Treasury Secretary Tim Geithner’s session with German finance minister Wolfgang Schäuble today. The two men ‘expressed confidence in euro-area member states’ efforts to reform and move towards greater integration’, ‘welcomed the Irish example of placing successfully longer-term bonds last week and Portugal’s continued success in meeting program commitments andzzzzzzzzzzzzzzz…..’

Bazooka Geithner was scheduled to travel on to Frankfurt Monday afternoon for a session with European Central Bank President Mario Draghi, and no doubt at that time they will talk about Borussia Dortmund’s women’s soccer friendly against Inter-Milan’s mixed-sex 2nd XI next Thursday. It promises to be a storming game, but most people watching ClubMed developments (especially those in Athens) could be forgiven for suggesting that Greece’s future location as a sphere of vital influence was the main reason Mr Geithner was talking to two of the most powerful financial players in Europe.

The eurozone has been a pimple on the backside of global money for two years now, but while the buttock-blemish just keeps on getting bigger, nothing seems to bring it to a head. My theory is that the problem is now so big, it has expanded far beyond the fiscal arse, and is about to launch an assault on the head: but whether I’m right or wrong, there’ve been so many jigsaw bits, clues and signs falling into place of late, you’d have to be Mr Magoo in a tank not to notice them.

What’s going on here is a high-stakes poker game between Washington and Berlin. And once again, we are talking Greek default into the welcoming arms (in every sense) of America v Merkel’s FiskalUnion vision wherein Greece stays in the eurotent…along with its strategic, mineral, and energy importance to Brussels.

Here are some examples of what I mean.

“One thing that’s started happening among eurobankers is debt syndication,” a Madrid based debt expert told me late last week. “The situation here has gone beyond critical…Spain is a cert for full-on bailout. And Greece is running to fall backwards. So senior bank executives are looking to spread risk: they’re happy to lend the same target sum, but to five clients not one. And preferably across three EU States. I asked two guys last weekend [21st/27th July] what they most feared right now, and it was Germany throwing the towel in. So in that outlook which, you know, I think is not unreasonable, you can see why the target setters have said ‘same goals but more borrowers’.”

The anti-Greek feeling among Bankfurters has been growing of late, I am certain. This tendency is also, we now see, shown to be far closer to the German public pulse than that of the Merkel inner circle. Early today Bild splashed the results of a poll by the Emnid research institute. They showed that over 70% of respondents wanted Greece to leave the eurozone if it couldn’t stick to its repayments schedule; while a technical majority of 51% (the first time I’ve seen one) felt Germany would be better off without the euro. The poll is significant, in that it shows any gentle shoving of Athens towards the Exit Lounge would give the MerkeSchäuble Coalition Government a clear electoral advantage next year. Equally important, it showed that Fritz in the street thinks doing nothing Brussels-style is not an option.

The one pair of cold eyes into which Tim Geithner hasn’t stared yet belong to Angela Merkel. Being a born geopolitician, she will still be mulling over what the greatest risk might be: Germany taking on board a Hindenburg of debt, or Berlin-am-Brussels losing the resources and power to have the deciding say in the Middle East….via Greece.

Yesterday I posted about Geithner sending special envoy Collyns to lick the Greeks all over, and reassure them of just how valued they will be as and when a return to the Drachma takes place. I’m confident that German intelligence is aware of the content of their discussion; and I’m told that this is reflected in reports coming back from Athens today about the Greek government finally resolving to draw a line in the sand about Troika demands.

What I suspect might be happening now is that the usual suspects among Greece’s elite of troughers are balancing the horrors of losing the Brussels gravy train against the potential of joining an American version with more First Class carriages.

What’s more, I’m reasonably sure that the Troika is in possession of Berlin’s knowledge about the American offer. This from Athens News yesterday (my italics):

‘…the atmosphere at the [Friday Coalition/Troika] dinner was “exceptionally good” and marked a change in the attitude so far of the representatives of Greece’s creditors….

A couple of hours ago (4pm BST Monday) Greek PM Antonis Samaras was due to hold talks with PASOK leader Evangelos Venizelos, and the minor Party Democratic Left’s leader Fotis Kouvelis. I’ve had wildly conflicting reports today as to who if anyone will object to what in the way of Troika demands. Kouvelis, however, is felt by many to oppose any more pension or salary cuts. And some sources think all three men will not budge on auctioning State assets. As this has been a consistent (and from their viewpoint, totally understandable) foot-dragging subject since the first Greek bailout, The Slog’s informants may well be right. However, Finance Minister Yannis Stournaras and Labor Minister Yiannis Vroutsismet met earlier today: Stournaras was the recipient of envoy Collyn’s alleged ‘total support’ message last week. So it’s very possible that the Greek side now feel they have more cards for when the next Troika session occurs.

Even the scheduling for that keeps changing. I was told last Saturday that it would be this evening, but now I understand it has been postponed. According to Athens News the story is that the Troika is digging in ‘until a package of measures is agreed’.

This is a very finely balanced diplomatic situation, but you have to take your hat off to Geithner this time: he seems to have learned the lesson of the EU Poland summit – viz, Yankee bombast doesn’t play well in Europe. Indeed, he is displaying considerably more craft and subtlety at the moment than Hillary Clinton over at State when it comes to Obamite Arab foreign policy. As everyone in the US tells me, love or hate the guy (to quote one trusted contact) “Tim Geithner is not just another money-f**king banker…he’s a cultured man who does see the higher game.”

Make of that what you will. The point is, it’s hard to see how the Federal Treasury Secretary can lose in this situation. If Germany embraces Greece as a preferable alternative to having the Pentagon crawling all over it, then Germany picks up the tab for whatever the eurozone downside turns out to be…and reassures the markets that Berlin is, after all, the final guarantor. This can only go down well on Wall Street. On the other hand, if Merkel goes with German public feeling (or is arm-locked into doing so) then Timmy can write in his memoirs how, in one all-or-nothing hand, he secured Greece as a US base for all time from which to exploit rare-earth minerals and exert fast-response influence on the Iran-Israel-Sunni Middle East farrago.

In conclusion, let me just add one thought that continues to intrigue me. The total Greek debt as of now is roughly $390bn. The US total debt is $16 trillion. For US bank collapses to start happening on the basis of a sum owed in the region of 0.7% of America’s national debt (collapses that could balloon US debt management costs enough to sink the entire country) strikes me a risk not worth considering for longer than 0.07 of a second.

This in turn leads me to ask three further questions. One, is Israel no longer deemed to be of value to the Obama Administration as an ally? Second – even more mind-concentrating – are the derivative multiple indices potentially accruing from eurozone meltdown so terrifying, the US would be happier ‘adopting’ a Greece outside the eurozone, rather than take the risk of a Greece inside triggering the nuclear reaction? And third, if that’s the case, what on Earth is Washington going to do about Spain and Italy?

Stay tuned.