Θα ξεκινήσει από τις τράπεζες, οι οποίες θα εκραγούν! – Συστημικός ο κίνδυνος από τα απαγορευτικά επίπεδα μόχλευσης – Πως θα έρθει η κατάρρευση…

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα σημάνει αυτόματα την απόλυτη καταστροφή για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο προειδοποιεί η Phoenix Capital.

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει την κατάρρευση των ευρωπαϊκών τραπεζών; Τα αυξημένα επίπεδα μόχλευσής τους, εξηγεί στην τελευταία έκθεσή του ο οίκος.

Σύμφωνα με τη Phoenix Capital, ο κίνδυνος που εγείρουν τα επίπεδα μόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πλέον συστημικός.

Μάλιστα ο οίκος αναλύει στην έκθεσή του το εξής παράδειγμα, ώστε να τεκμηριώσει επαρκώς τα νέα του ευρήματα :

Ας υποθέσουμε πως η “Bank XYZ” είναι μια ευρωπαϊκή τράπεζα με χαρτοφυλάκιο δανείων (loan portfolio) ύψους 300 εκατ. ευρώ και equity ύψους 30 εκατ.  ευρώ. Αυτό σημαίνει πως “επισήμως” η μόχλευση της τράπεζας είναι 10 προς 1.

Tο 10% των δανείων της τράπεζας έχει πραγματική αξία ίση με το 50% της αξίας που η τράπεζα ισχυρίζεται. Αυτό πρέπει να θεωρείται αναμφισβήτητο, ειδικά αν πρόκειται για τράπεζα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Tι σημαίνει όμως αυτό; Πως το πραγματικό χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας αποτιμάται στα 285 εκατ. ευρώ (το 10% του 300 είναι το 30 και το 50% του 30 είναι το 15).

Mε equity μόλις 30 εκατ. ευρώ, η τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει απομειώσεις ή να διατυπώσει προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, οι οποίες θα μειώσουν στο μισό το equity.

Eπομένως, τα πραγματικά μεγέθη της τράπεζας είναι assets 285 εκατ. ευρώ και equity 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μόχλευση 19 προς 1.

Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή; Οι καταθέτες αποσύρουν από την τράπεζα τις περιουσίες τους, ενώ η μετοχή της στο χρηματιστήριο καταρρέει.

“Το παράδειγμα αυτό αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αξίας 46 τρις ευρώ”, σχολιάζει ο οίκος, για να προειδοποιήσει πως η κατάσταση – σήμερα – των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ πιο δυσμενής από την εικόνα των αμερικανικών τραπεζών το 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman και ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Και αυτό, συνεχίζει ο οίκος, μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από τα επίπεδα μόχλευσης των τραπεζών. “Να πως και γιατί η Ευρώπη θα εκραγεί. Η κατάρρευσή της πλησιάζει. Και θα την έχουν τροφοδοτήσει οι τράπεζές της”, καταλήγει η Phoenix Capital.

Πηγή : http://www.bankingnews.gr