Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου

Πηγή : sportday

Eναν μήνα μετά τις εκλογές, υποτίθεται σε μία «δημοκρατική» χώρα, η Βουλή παραμένει κλειστή.

Ανοιξε δύο μέρες μόνο για τις προγραμματικές δηλώσεις και το σόου των φασιστών. Εναν μήνα και συνεχίζει. Τέτοια «λούφα» από αυτή που επιδεικνύει ο κυβερνητικός συνασπισμός ούτε επαγγελματίες συνδικαλιστές δεν έχουν δείξει.

Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση και τις προεκλογικές πολιτικές ανοησίες των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού (πολύ δύσκολο να αξιολογήσεις ποιος από τους τρεις είπε τις μεγαλύτερες μπαλαφάρες), ΟΥΤΕ ΕΝΑ έτοιμο νομοσχέδιο δεν υπήρχε για να συζητηθεί. Το γεγονός αυτό δεν δείχνει μόνο τον βαθμό ανετοιμότητας του ευκαιριακού –και κατ’ εντολήν των Βρυξελλών– κυβερνητικού σχηματισμού, αλλά και κάτι ακόμη, πολύ περισσότερο καταστροφικό.

Αυτός ο πυώδης κυβερνητικός σχηματισμός το μόνο που κάνει είναι να μεταφράζει και να υλοποιεί τις εντολές της τρόικα. Δηλαδή οι εντολές της τρόικα έχουν ισχύ νόμου (άλλωστε τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι ψηφίστηκαν από κάποιους στη Βουλή) που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Η Βουλή είναι κλειστή, αλλά η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δουλεύει. Και η δουλειά της κυβέρνησης είναι μία διαρκής επίδειξη καταστροφικής ανικανότητας. Ισως ο χαρακτηρισμός «καταστροφικής» να είναι επιεικής για τις επιλογές μίας κυβέρνησης που απειλεί, ανοικτά πλέον, τις ζωές των πολιτών. Το σύνταγμα, ειδικά στον τομέα των δικαιωμάτων, έχει γίνει χαρτί τουαλέτας.

Η έκταση των παραβιάσεων είναι πρωτόγνωρη. Τα προεκλογικά «ισοδύναμα» μέτρα και η διαπραγμάτευση σε σημεία που χρειάζεται έχουν αποδειχθεί δύο ακόμη συλλεκτικές κωλοτούμπες. Την «εξοικονόμηση» των επιπλέον 11,5 δισ. που ζητεί η τρόικα ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομίας θα την πετύχει από μειώσεις μισθών και συντάξεων και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, σε μία εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. ε

Δεν γίνεται λόγος για έλεγχο νομιμότητας των δικαιούχων, αλλά για περικοπή. Α, τα «ειδικά μισθολόγια» –αστυνομικοί, δικαστικοί και στρατιωτικοί– δεν θα πειραχτούν για ευνόητους λόγους. Στις δηλώσεις τους χθες οι τρεις συνέταιροι του κυβερνητικού σχήματος μας φλόμωσαν στην μπαλαφάρα και στο ψέμα. Από το παραμύθι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα (αλλά το «χαράτσι» θα πληρωθεί σε δόσεις), μέχρις ότι τα 11,5 δισ. θα εξοικονομηθούν από τον «περιορισμό του λειτουργικού κόστους» του Δημοσίου, χωρίς περικοπές μισθών.

Ο Ναπολέων του κυβερνητικού συνασπισμού και διακεκριμένος αντισυνταγματολόγος, σε μία ακόμη επίδειξη κενότητας και βερμπαλισμού, θέλησε να μας δείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Τι μας είπε; Οτι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ θα γίνει μια διυπουργική επιτροπή. Ο καλύτερος τρόπος για να μη γίνει τίποτε είναι να αναθέσεις το πρόβλημα σε μια επιτροπή.

Περικοπές κοινής λογικής

Οταν χθες ρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, έπαθε στιγμιαία αφωνία. Και φυσικά δεν είπε ότι όποια συμφωνία στα οικονομικά μέτρα και αν υπάρξει ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους τελεί υπό την αίρεση της τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομίας έχει ως πρώτο και μόνο του μέλημα την πιστή τήρηση των εντολών της τρόικα και ως εξωκοινοβουλευτικός και τεχνοκράτης δεν έχει τους περιορισμούς του «πολιτικού κόστους», γεγονός που θεωρείται πλεονέκτημα.

Βέβαια όσοι παρακολουθούν τον τεχνοκράτη κ. Στουρνάρα γνωρίζουν ότι η επιτυχία των οικονομικών του προβλέψεων, κατά καιρούς, είναι ανάλογη της εκτελεστικής δεινότητας που έχει στο σκοράρισμα ο συμπαθής Πίου, οπότε μπορεί να προδιαγράψει κάποιος την αποτυχία του. Οπως ανάλογη αποτυχία είχε και ένας προηγούμενος «επιτυχημένος» τεχνοκράτης τραπεζίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και δεν είχε ιδέα με τι ασχολούνταν οι υπουργοί του.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα για να καταλάβει κάποιος ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στις παράπλευρες απώλειες του οικονομικού πολέμου που η ίδια προκάλεσε τις πιο αδύναμες ομάδες πληθυσμού, αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί ένα απολύτως αποτυχημένο οικονομικό πρόγραμμα. Ομως, όταν με τόσο κυνικό τρόπο απειλούνται, ευθέως, ανθρώπινες ζωές, η αντίσταση είναι επιβεβλημένη, γιατί η δημοκρατία δεν είναι ένα πολίτευμα πολυτελείας ή call girl για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και ας παραληρούν τα εθελόδουλα παπαγαλάκια των media για τις αναγκαιότητες.