Τεράστια ποσά πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες των υπουργείων. Εκτιμάται ότι κάθε μήνα το δημόσιο πληρώνει περίπου 170 εκ.ευρώ σε ενοίκια.

 

Ο κατάλογος που δημοσιέυει ο real.gr με τα «υπουργικά ενοίκια» είναι ο παρακάτω:

 

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 35,2 εκ.σε ενοίκια

• Υπουργείο Οικονομικών 21 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Άμυνας 18 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Δικαιοσύνης 9,5 εκ.ευρώ

• Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού 8.5 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Περιβάλλοντος  7,6 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Εσωτερικών 7 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Εργασίας 4,6 εκ.ευρώ

• Υπουργείου Παιδείας 4 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών 3,5 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Υγείας 1,7 εκ.ευρώ

• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 1,5 εκ.ευρώ

 

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο να ζητήσει από όλους τους υπουργούς τα ποσά των ενοικίων που πληρώνουν για την στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει τα υπέρογκα ποσά που δίνονται στα ενοίκια την ώρα που υπάρχουν ανεκμετάλλευτα δημόσια κτίρια.

 

Στον Ελαιώνα το υπουργείο Οικονομικών

 

Για το κτίριο στην Καραγιώρης Σερβίας το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει ενοίκιο 78.000 ευρώ δηλαδή 936.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης πολλά χρήματα δαπανώνται – περίπου 3,3 εκ ευρώ – για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη την χώρα.

 

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου έχει υπογράψει υπουργική απόφαση για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών στις πρώην αποθήκες του Κεράνη.

 

Το μετασκευασμένο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 6 ορόφους, μικτής ωφέλιμης επιφάνειας 45.000 τ.μ. Βρίσκεται σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα, στην οδό Θηβών 196-198, στα όρια του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Ο ακάλυπτος χώρος του είναι 9.000 τ.μ. και διαμορφώθηκε σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης με περιοχές πρασίνου. Από το έτος 1973 μέχρι και το 1995, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος καπναποθήκης και επεξεργασίας καπνών.

 

Στην Σταδίου το υπουργείο Εργασίας

 

Αποχωρεί από το ιστορικό κτίριο της οδού Πειραιώς και μετακομίζει στην Σταδίου το υπουργείο Εργασίας. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την απόφαση που πήρε ο Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να εξοικονομηθούν 400 χιλιάδες ευρώ.

 

Με την ίδια υπουργική απόφαση, συγκροτήθηκε Επιτροπή Μετεγκατάστασης, που ανέλαβε να προσδιορίσει τους χώρους και την αναγκαία υποδομή για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου.

 

Νοικιάζει κτίρια το υπουργείο Υγείας ενώ έχει ακίνητα

 

Τουλάχιστον 2.490 ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων το υπουργείο Υγείας κατέχει 609 κτίρια, 536 επαγγελματικά ακίνητα, 504 κατοικίες, 498 αγροτεμάχια, 319 οικόπεδα και 24 αποθήκες.

 

Ωστόσο, μόνο το 44,41 % αυτών είναι εκμισθωμένα ενώ το 55,59% παραμένει αναξιοποίητο. Το υπουργείο Υγείας εισπράττει ετησίως ενοίκια 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κάτι λιγότερο από τα μισά – 1 εκατομμύριο ευρώ – πληρώνει κάθε χρόνο το υπουργείο για τα κτίρια που νοικιάζει για να στεγάσει τις κεντρικές του υπηρεσίες στην Αθήνα.

 

Μέσα στο 2012, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σε ποσοστό 80% θα μεταφερθούν στο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας. Παράλληλα θα ξενοικιαστούν τα 3-4 κτίρια που έχει νοικιάσει το υπουργείο Υγείας με νοίκι 200.000 ευρώ το καθένα.

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

 

Πηγή: www.real.gr