Από την εφημερίδα 

 

 

Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη

 

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΟΦ ΑΛΛΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ


Σε θολά νερά όσον αφορά το κόστος αγοράς των φαρμάκων τους βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 καθώς αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα οι τιμές της συμμετοχής τους στην φαρμακευτική δαπάνη. Ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει, αναρτώντας μάλιστα στην επίσημη ιστοσελία του ΕΟΦ, πως η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις ινσουλίνες θα ήταν μηδενική, στο νέο επικυρωμένο κατάλογο αναφέρεται πως θα πρέπει οι ασθενείς να καταβάλλουν τελικά το 10% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Το κόστος για έναν ασθενή με Διαβήτη 2 θεωρείται δυσβάσταχτο ακόμη και αν πληρώνει το 10% της συμμετοχής του καθώς τόσο η ημερήσια δόση ινσουλίνης όσο και τα αναλώσιμα που απαιτούνται για τις καθημερινές ενέσεις και τις μετρήσεις μπορούν να φθάσουν τα 150 ευρώ για κάθε μήνα θεραπείας . Εντωμεταξύ, το χάος για τους ασθενείς είναι καθημερινό καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ενημερωθεί μέχρι και σήμερα για την σχετική εγκύκλιο και την κυκλοφορία του νέου καταλόγου του ΕΟΦ.

Οι επιστήμονες πάντως δηλώνουν αντίθετοι στην συμμετοχή των ασθενών καθώς έχει διαπιστωθεί πως μην μπορώντας οι περισσότεροι να ανταποκριθούν στο κόστος της θεραπείας τους καταλήγουν να διακόπτουν τα φάρμακα, με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία τους, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία. «Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 10% των νεφροπαθών, οι οποίοι οδηγούνται στην αιμοκάθαρση, απορροφούν το 27% των δαπανών υγείας (νοσηλεία, φάρμακα, αναλώσιμα). Αντίστοιχα, το 80% των καρδιοπαθών καταλαμβάνουν το 80% των συνολικών δαπανών για φάρμακα και επιπλοκές», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Βλαχάκος.

Για την πρόληψη

Απο τον Μάρτιο έχει ήδη ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενημέρωση των Ελλήνων όσον αφορά στην πρόληψη του Διαβήτη. Η πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας (European Institute of Health – E.I.H.), την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.), το Ροταριανό Όμιλο Αθηνών (Ρ.Ο.Α.) ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία με απώτερο στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου και στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκειά του, σε πέντε μεγάλες πόλεις θα διενεργούνται επί τρεις ημέρες δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου αφενός, μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από Διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου, δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι.