Από την εφημερίδα 

Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη


Νοσεί βαριά και το Σισμανόγλειο

Στο κόκκινο βρίσκεται η λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου των βορείων προαστίων όπως καταγγέλουν οι γιατροί του, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες των τελευταίων 5 μηνών .

Την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας διαρκώς επιδεινώνονται με τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, την υποστελέχωση του νοσοκομείου, αλλά και την αναστολή πολλών προγραμματισμένων χειρουργείων.

Όπως τονίζουν τα μέλη της πεντεμελούς επιτροπής των γιατρών « από το Φεβρουάριο εφημερεύουμε χωρίς να μας καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, με αποτέλεσμα τα οικονομικά προβλήματα όλων των εργαζομένων να διογκώνονται. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στο μισθό μας, φέρνουν πλέον πολλούς από εμάς στα όρια της επιβίωσης.

Λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου από το υπουργείο, τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί αντιστοιχούν στο μισό των δεδουλευμένων εφημεριών. Φυσικά συνυπεύθυνη είναι η διοίκηση του νοσοκομείου που με τη στάση της διαιωνίζει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και προκλητικά μας κοροϊδεύει με αλλεπάλληλες «δεσμεύσεις» για την πληρωμή.  Την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας μας διαρκώς επιδεινώνονται: με τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, την υποστελέχωση του νοσοκομείου, την αναστολή χειρουργείων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο εργασίας για τους γιατρούς και οδηγεί στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και σε επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς μας».

Οι γιατροί του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν σήμερα στάση εργασίας από τις 10.00-13.00 και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συσσωρευμένα προβλήματα ππου αντιμετωπίζουν .

Πάντως την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και αυτό το νοσοκομείο του ΕΣΥ περιγράφουν εκτός από τους γιατρούς και οι εργαζόμενοι τονίζοντας πως «οι υπάρχοντες ιατροί του Θωρακοχειρουργικού τμήματος, έχοντας εξαντλήσει τα εκ του νόμου οριζόμενα περιθώρια εφημεριών, επαρκούν για 15 ημέρες και οι ασθενείς του τμήματος μένουν χωρίς καμία ιατρική κάλυψη  τα απογεύματα και τις νύχτες των υπόλοιπων ημερών του μήνα».

Τα κατατιθέμενα και υπογεγραμμένα από το Διευθυντή του τμήματος προγράμματα εφημεριών του ιατρικού προσωπικού στη Διοίκηση του Νοσοκομείου αναφέρουν σαφώς ότι λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και δεν είναι δυνατή η πλήρης και ασφαλής κάλυψη των αναγκών του τμήματος. Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων θεωρεί ότι οι ευθύνες της Διοίκησης είναι αδιαμφισβήτητες και επιβάλλεται η αντιμετώπιση του προβλήματος άμεσα.