Έντεκα μνηστήρες για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας εμφανίστηκαν σήμερα 2 Ιουλίου την τελευταία μέρα λήξης του διεθνούς διαγωνισμού για τα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου.

Οι επίσημες εκτιμήσεις των βεβαιωμένων απολήψιμων κοιτασμάτων πετρελαίου για τις τρεις περιοχές κάνουν λόγο για 250 με 300 εκατ. βαρέλια. Δηλαδή αντιστοιχούν σε τρεις «Πρίνους» και σε αξία σε 25 δις. δολάρια σε βάθος 20ετίας.

Οι 11 εταιρίες έχουν διεθνή παρουσία και εμπειρία υπέβαλλαν οκτώ προσφορές για τις τρία περιοχές. Πρόκειται για τρεις βρετανικές εταιρίες, τρεις καναδικές, μία ιταλική, μία συμφερόντων ΗΠΑ – Γαλλίας, δύο ελληνικές και μία κυπριακή. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν δοθεί στους αναδόχους οι περιοχές, αφού βέβαια προηγηθεί η διαβούλευση για την ανακήρυξη τουλάχιστον ενός με δύο κοινοπραξίες σε κάθε «οικόπεδο».

Ανά περιοχή οι κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι:

· Ιωάννινα (εκτιμήσεις για 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου):

1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA (Ιταλία), Melrose Resources Plc (Μ. Βρετανία)

2. Energean Oil and Gas (Ελλάδα), Petra Petroleum (Καναδάς), Schlumberger (ΗΠΑ – Γαλλία) (strategic technical partner)

3. Arctic Hunter Energy Inc (Καναδάς)., K.O. Enterprises Inc. (Καναδάς)

4. Chariot Oil and Gas Limited

· Πατραϊκός Κόλπος –Δυτικά (εκτιμήσεις για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου)

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited (Μ. Βρετανία), Schlumberger (strategic technical partner)

2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

· Κατάκολο (εκτιμήσεις για 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου)

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Grekoil Energy Ventures LTD (Κύπρος)

Ο κ. Λιβιεράτος με δηλώσεις του τόνισε ότι «το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, σημαντικό πως η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μία περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος «έτρεξε» και τις διαδικασίες των διαγωνισμών υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία», ενώ τόνισε ότι «δικαιώνεται μια προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών».

Πηγή: 11 «μνηστήρες» για τα πετρέλαια σε Πάτρα, Κατάκολο, Ιωάννινα – RAMNOUSIA