Πηγή : Ημερησία

 

Ραγδαία είναι η εξάπλωση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων στην ελληνική αγορά εργασίας και είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 15 μέρες 37.000 εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται. Για το θέμα των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων έγινε το Σάββατο μία πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έχουν υπογραφεί 20.571 ατομικές συμβάσεις, που προβλέπουν μειώσεις μισθών. Παράλληλα 16.830 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται με επιχειρησιακές συμβάσεις.

Σημειώνεται πως με βάση στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το διάστημα από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαΐου:

-Είχαν υπογραφεί 64.201 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις αποδοχών 22.9% Οι περικοπές στις αποδοχές με τις ατομικές συμβάσεις ξεκινούν από το 17% και φτάνουν το 30%.

-Είχαν υπογραφεί 13.829 επιχειρησιακές συμβάσεις με περικοπές μισθών 21.35% κατά μέσο όρο. Μάλιστα στα νησιά οι μειώσεις κυμαίνονται από 35% έως και 40%

Στο μεταξύ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους μετατράπηκαν 28.796 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ παρατηρείται αύξηση κατά 43.6% σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση 47.24% στον αριθμό των συμβάσεων που «μετατράπηκαν» από πλήρη σε μερική απασχόληση. Το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 6.67% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζόμενους και εκτοξεύεται στο 169.36% για την εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι ψηλά στην ατζέντα και αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις με την τρόικα. Στο τραπέζι θα τεθούν μια σειρά «καυτών» θεμάτων, με κυρίαρχο αυτό της μετενέργειας (που πλέον έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες).

Με βάση το μνημόνιο μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της αλλαγής του τρόπου διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού (που αφορά περίπου 350.000 άτομα). Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22% και μάλιστα η περικοπή φτάνει το 32% για τους νέους έως 25 ετών.