Εκρηκτική αύξηση σημείωσαν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας κατά το β΄ δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οδηγώντας σε ταχύτατη συρρίκνωση μισθών που αγγίζει και το 50%, συμπιέζοντάς τους στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημειώνεται ότι μετά τις 14 Μαΐου έληξε η μετενέργεια στην πλειονότητα των κλαδικών συμβάσεων, οδηγώντας είτε σε αυτόματες μονομερείς μειώσεις είτε σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων υπό το φόβο της απόλυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τις 14 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαΐου υπογράφηκαν 84.772 συμβάσεις, με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 23,5%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές αγγίζει και το 30%. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ατομικών συμβάσεων που η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%. Ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έφτασε στις 400, οι οποίες αφορούν 30.659 εργαζόμενους. Η μέση μείωση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων είναι 24%.

Η αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, καθώς εντός 15 ημερών, από τις 15 Μαΐου και έπειτα, υπογράφηκαν 173 επιχειρησιακές συμβάσεις για 16.830 εργαζόμενους και 20.571 ατομικές συμβάσεις εργασίας.

πηγή : zougla.gr