Μπορεί οι Έλληνες να ψήφισαν υπερ της παραμονής τους στο ευρώ και να στήριξαν ένα κόμμα που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, σε ένα σύντομο σημείωμα του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά να γιορτάσουμε. Η νίκη του Σαμαρά προσφέρει μεν κάποια ανακούφιση, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν οι αγορές.
“Εν μέσω της ευφορίας που θα κυριαρχήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες ημέρες, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι πολύ περιορισμένα.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν αναμφισβήτητα το κόμμα που έφερε την Ελλάδα στο σημερινό χάλι αφού ασκούσε τη διακυβέρνηση την περίοδο 2004 και 2009. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που ενώ προσπάθησε να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη την περίοδο 2009 – 2011, η ελληνική οικονομία κατέρρευσε. Οι υποσχέσεις για τα προγράμματα λιτότητας δεν τηρήθηκαν, οδηγώντας τους Γερμανούς και τους Γάλλους να χάσουν την υπομονή τους και να απειλήσουν την Ελλάδα με έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έχει καμία παράδοση σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κανείς δεν γνωρίζει. Ο κ. Σαμαράς, εν τω μεταξύ, αναμφίβολα ελπίζει να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας για ακόμη μια φορά. Συνεπώς, τα κύρια ελληνικά κόμματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε τόσο μεγάλη ενόχληση στους Ευρωπαίους. Παράλληλα, αναμένεται και νέα απογοήτευση από την προσεχή αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εντείνει το χάσμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, με αφορμή τις καθυστερήσεις της στο πρόγραμμα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Έτσι, πριν αρχίσουμε να γιορτάζουμε με ρετσίνα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις δημοσιονομικά κατά το τελευταίο έτος, αλλά η ελληνική πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι ανύπαρκτη, η οικονομία έχει συρρικνωθεί ήδη κατά 16% και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω.
Η ευρωζώνη παράλληλα έχει πολλά περισσότερα δικά της προβλήματα να επιλύσει. Πρέπει να προχωρήσουμε προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση, ενώ οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, και η μάχη μεταξύ των πιστωτών της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης είναι πιθανό να συνεχιστεί.

” Προσοχή, λοιπόν, στους Έλληνες εκλογείς που φέρουν δώρα”, καταλήγει ο King.

http://www.bankingnews.gr