Ειδικοί του real estate προτρέπουν τους Αμερικανούς κυρίως επενδυτές να σπεύσουν να αγοράσουν και να εκμεταλλευτούν την ευρωπαϊκή κρίση που έχει καταβαραθρώσει τις τιμές. Στην Ισπανία εκτιμάται ότι δάνεια αξίας άνω των 180 δισ. είναι «προβληματικά», ενώ οι τράπεζες έχουν μαζέψει στα χαρτοφυλάκιά τους από κατασχέσεις ακίνητα αξίας άνω των 30 δισ.

Στο στόχαστρο πλούσιων Αμερικανών και επενδυτών από όλο τον κόσμο βρίσκονται τα «φιλέτα» των περίφημων PIIGS, δηλαδή των Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας. Μοναδικά ακίνητα, παλάτια και εξαιρετικά κτήματα έχουν βγει στο σφυρί σε τιμή ευκαιρίας στις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank παρουσίασε πρόσφατα μια «χρυσή» λίστα με τα ακίνητα αυτά που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων μεσιτικών γραφείων και πωλούνται με σημαντικές εκπτώσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα ξεφορτωθούν.

Η λίστα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Forbes, το οποίο στην ουσία προτρέπει Αμερικανούς πολίτες να σπεύσουν να αγοράσουν και να εκμεταλλευτούν την ευρωπαϊκή κρίση που έχει καταβαραθρώσει τις τιμές των ακινήτων. Μάλιστα, οι σύμβουλοι ακινήτων επισημαίνουν ότι σε όλα τα «γουρουνάκια» (PIIGS) υπάρχουν προς πώληση ακίνητα τα οποία δίνονται με μεγάλη έκπτωση και είναι σημαντικές ευκαιρίες για τους Αμερικανούς, ειδικά μετά την υποχώρηση του ευρώ κοντά στο 1,25 δολάρια.

7 εκατ. € κοστίζει η έκταση 1.615 στρεμμάτων στην Πελοπόννησο. Το συγκεκριμένο ακίνητο θεωρείται μοναδικό και σε πολύ καλή τιμή. Βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Christie’s International Real Estate. Τα 340 στρέμματα είναι γεωργικές εκτάσεις, ελαιώνες και αμπελώνες, ενώ το υπόλοιπο είναι ένα καταπράσινο ιδιωτικό δάσος. Είναι 90 λεπτά από την Αθήνα, μόλις 7 χιλιόμετρα από την Επίδαυρο και κοντά σε μνημεία όπως οι Μυκήνες, Τίρυνθα, Κόρινθος, Αργος, Νεμέα, ενώ είναι σε μικρή απόσταση το Πόρτο Χέλι. Στο πανέμορφο αυτό κτήμα βρίσκεται πέτρινο αρχοντικό 700 τ.μ. στην πλαγιά ενός λόφου με 7 υπνοδωμάτια αλλά και θερμαινόμενη πισίνα.

Ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνεται ότι αν βγει από το ευρώ, ο ρυθμός μείωσης των τιμών θα επιταχυνθεί και τα «κοράκια» θα μπορέσουν να βρουν ακόμη πιο φθηνές περιουσίες.

Στη «χρυσή» λίστα περιλαμβάνονται τρία ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας, η νήσος Οξιά, η οποία αγοράστηκε, όμως, πρόσφατα από τον εμίρη του Κατάρ έναντι 5 εκατ. ευρώ, ένα νησί στο Αιγαίο, κοντά στην Αθήνα, καθώς και μια τεράστια έκταση με βίλα στην Πελοπόννησο.

Τα ακίνητα των PIIGS έχουν γίνει θέμα σε πολλές δημοσιεύσεις μεγάλων εφημερίδων, οι οποίες τονίζουν τα πλεονεκτήματα εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη. Πριν από μερικούς μήνες και η Wall Street Journal αφιέρωσε δύο σελίδες για τα εξοχικά των «προβληματικών» χωρών.

Στην Κέρκυρα
Σε πολλές τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζήτηση έχει υποχωρήσει και για ενοικίαση και για αγορά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υποχώρηση τιμών από 15% έως 30%. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην Κέρκυρα πωλείται βίλα 530 τ.μ. με 4 υπνοδωμάτια τρία μπάνια, σαλόνι με τζάκι, πισίνα κ.λπ. αντί 1,8 εκατ. δολαρίων, ενώ η αρχική τιμή ήταν 2,8 εκατ. δολάρια. Στη Μύκονο η Wall Street Journal ανακαλύπτει μια βίλα με εξαιρετική παραλία, η οποία πωλείται 1,8 εκατ. δολάρια, 18% φθηνότερη. Στην Ισπανία και στο νησί Μαγιόρκα πωλείται ανακαινισμένη πέτρινη βίλα προς 1,8 εκατ. δολάρια, επίσης με μείωση 18%.

36 εκατ. € πωλείται το ιδιωτικό νησί «Chora Private Island» κοντά στην Αττική. Εχει επιφάνεια πάνω από 350 στρέμματα και διαθέτει ζώνες για εμπορική ή οικιακή χρήση.

Στην Ιταλία και στην περιοχή Puglia, όπου σπίτια έχουν οι Μ. Γκορμπατσόφ, Φ. Κόπολα, Ε. Μίρεν, μια βίλα του 17ου αιώνα πωλείται με έκπτωση 24% σε σχέση με τον Απρίλιο, από 2,5 εκατ. δολάρια στα 1,9 εκατ. δολάρια.

1. Ιρλανδία
Καταρρέουν οι τιμές

Στην πολύπαθη κτηματαγορά της Ιρλανδίας οι τιμές είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται το 2010 μετά την κατάρρευσή τους το 2006, ωστόσο από πέρυσι τον Μάρτιο η αγορά ξαναπήρε την κάτω βόλτα με μείωση τιμών 16,3% σε ένα χρόνο και 20% για τα διαμερίσματα. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη χώρα αυτή τα μεγάλα και ακριβά ακίνητα δίνονται ακόμη πιο φθηνά, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

45 εκατ. € κοστίζει το Piedmont Castle στο Τορίνο της Ιταλίας. Το ακίνητο αξίζει τα λεφτά του αφού διαθέτει 30 δωμάτια και τείχη που χτίστηκαν μεταξύ 9ου και 12ου αιώνα.

2. Ελλάδα
Μισή τιμή τα πολύ ακριβά

Πάνω από 200.000 είναι τα σπίτια που έχουν βγει στο σφυρί στην Ελλάδα και μεγάλο μέρος από αυτά είναι μεγάλα και πανάκριβα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά για ιδιοκτησίες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, που μπορούν να πωληθούν με έκπτωση από 30% έως 50%.

3. Ισπανία
Οι τράπεζες έγιναν μεσίτες

595.000 € πωλείται το εντυπωσιακό ακίνητο «Algarve». Βρίσκεται στην πόλη Πράια ντα Λουζ, διαθέτει τέσσερα δωμάτια με θέα στον ωκεανό.

Oι τιμές των ακινήτων την τελευταία διετία έχουν μειωθεί κατά 20%-30%, ενώ ήδη το α’ τρίμηνο φέτος υποχώρησαν κατά 12,6%. Η κρίση που πλήττει την Ισπανία έχει τις ρίζες της στην αγορά ακινήτων ενώ η ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης ενδεχομένως να βγάλει και άλλα ακίνητα στο σφυρί. Εκτιμάται ότι στεγαστικά δάνεια αξίας άνω των 180 δισ. είναι «προβληματικά», ενώ οι τράπεζες έχουν μαζέψει στα χαρτοφυλάκιά τους από κατασχέσεις ακίνητα αξίας άνω των 30 δισ.

4. Πορτογαλία
Μαζικό ξεπούλημα

38 εκ. € πωλείται η βίλα του 15ου αιώνα Tenuta di Petriolo στη Σιένα. Βρίσκεται μέσα σε αμπελώνες ενώ έπιπλά της έχει διαλέξει ο διάσημος τραγουδιστής Caruso.

Σε μαζικές πωλήσεις εξοχικών κατοικιών προχωρούν τον τελευταίο καιρό Πορτογάλοι ιδιοκτήτες, αλλά και ξένοι που αγόρασαν την προηγούμενη 10ετία. Σπίτια με θέα τη θάλασσα πωλούνται από 20 έως και 50% φθηνότερα. Οπως αναφέρουν τα μεσιτικά γραφεία, υπάρχουν διαμερίσματα με θέα τον Ατλαντικό που κόστιζαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ και σήμερα πωλούνται στη μισή τιμή. Για παράδειγμα, σπίτι τεσσάρων δωματίων με εσωτερική πισίνα στην κεντρική παραλία της Luz δίνεται προς 595 χιλ. από 750.000 πριν από μερικούς μήνες. Υποψήφιοι αγοραστές Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί μιας και η χώρα αποτελεί γι’ αυτούς καλοκαιρινό προορισμό.

5. Ιταλία
Η «φούσκα» των… φαντασμάτων

30 εκ. € πωλείται η Villa Reale, στην πόλη Λούκα, ένα ακίνητο με ιστορία από τον 9ο αιώνα μια και ανήκε στην οικογένεια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Οπως αναφέρουν οι μεσίτες, η ιταλική κτηματαγορά άντεχε μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, η επιδείνωση των δημοσιονομικών έχει οδηγήσει σε κατάρρευση και τα ακίνητα. Η προσφορά ακινήτων έχει αυξηθεί μιας και το 22,6% των ιταλικών οικογενειών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων Για παράδειγμα, σε Σαρδηνία και Σικελία καταγράφονται εκπτώσεις 20%-30%. Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή της Τοσκάνης. Επίσης, έξω από την Πίζα πωλείται μοναδική έπαυλη με έκπτωση 15 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από 45 εκατ. σήμερα δίνεται αντί 30 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην κτηματαγορά της Ιταλίας συναντά κανείς ελληνικά… φαινόμενα, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι περίπου 1 εκατ. ακίνητα είναι «φαντάσματα», δηλαδή δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και εντοπίστηκαν από την ιταλική εφορία. Συνολικά εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να εισπραχθούν πάνω από 460 εκατ. Οι Αρχές αποκάλυψαν τα «φαντάσματα» σε περιοχές όπως της Νάπολι, της Κοζέντσα, του Σαλέρνο και του Ρέτζο Καλάμπρια στη νότια Ιταλία.

3,5 εκατ. € πωλείται η βίλα Viking House στη Μαλβέιρα ντα Σέρα. Διαθέτει 7 δωμάτια και 9 μπάνια και βρίσκεται κοντά σε παραλία.
ΠΗΓΗ: inprecor