Πηγή : newsbomb.gr

ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ !

«Μεταρρυθμίσεις σε όλους του τομείς», μεταξύ των οποίων η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, ζητά από την Ισπανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ανακοίνωση για παροχή ευρωπαϊκού δανείου στην Ισπανία για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο επιτηρητή σε αυτή τη διαδικασία.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί και επισημαίνει πως «η οικονομική στήριξη των τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς», προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία και να επανέλθει η οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης, της ενίσχυσης και της απασχόλησης».Την ίδια στιγμή, πάνω από 70% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2012, την ώρα που οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το όριο του 7% και το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 24,44%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας το δημόσιο χρέος έφτασε στο 72,1% το πρώτο τρίμηνο του 2012 από το 68,5%. Συνολικά από το 2008 το ισπανικό χρέος έχει αυξηθεί πάνω από 30% προκαλώντας ανησυχία στις αγορές, η αντίδραση των οποίων αύξησε το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που κρίνονται πλέον ως μη βιώσιμα.

Υπενθυμίζεται πως χτες οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 7%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το Moody’s και παρά την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, συναντήθηκε εκτάκτως με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για να συζητήσουν το ισπανικό πακέτο διάσωσης και την κρίση στην ευρωζώνη.

Αναδημοσίευση : inprecor