Πηγή : Εφημερίδα «Ελλάδα αύριο»
Της Βασιλικής Καλυβιώτη
Ο 50χρονος Σταύρος Κ. είναι ένας από τους δεκάδες καρδιοπαθείς θύματα της οικονομικής κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ. Μην έχοντας την δυνατότητα να πληρώσει από την τσέπη του τα απαραίτητα καρδιολογικά φάρμακα αλλά και τις διαγνωστικές εξετάσεις, λόγω του εμπάργκο που έχουν κυρήξει φαρμακοποιοί και πολλοί ιδιώτες γιατροί στο μεγαλύτερο Ταμείο Υγείας, αγνόησε τα οξύτατα συμπτώματα που παρουσιάσε τις τελευταίες 15 ημέρες. Χθες εισήχθη με έμφραγμα του μυοκαρδίου στα εξωτερικά ιατρεία κρατικού νοσοκομείου και θα υποβληθεί προσεχώς σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς .
Δεν είναι το μόνο περιστατικό ασθενούς που αδιαφορεί για τα συμπτώματα που δίνει το ανθρώπινο σώμα όταν κτυπάει κόκκινο. Χιλιάδες πλέον πολίτες βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους και προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα επιδιώκοντας να πληρώσουν τα χαράτσια και τους αυξημένους λογαρισμούς. Περιορίζουν ή κόβουν εντελώς τη φαρμακευτική τους αγωγή ενώ δεν απευθύνονται σε γιατρό ακόμη και όταν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, λόγω αδυναμίας να καλύψουν το κόστος. Αποτέλεσμα, η δραματική αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Τους φαίνονται υπερβολικά ακόμη και τα 50 ευρώ ανά μήνα, που αναλογούν σε κάθε ασθενή για τη συμμετοχή του στο κόστος των φαρμάκων. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής, που τώρα βρίσκεται στο 25%, θα αποτελούσε ανάσα, υποστηρίζουν οι ειδικοί, με αφορμή το 8ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, στη Ρόδο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κολεγίου, Γ. Θεοδωράκη, “η επαγγελματική αβεβαιότητα, η αύξηση της ανεργίας και τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, η οικονομική στενότητα και η αδυναμία του κόσμου να πληρώσει χαράτσια και λογαριασμούς, ενισχύουν την κατάθλιψη του πληθυσμού η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί αύξηση εγκεφαλικών και εμφραγμάτων. Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη τετραπλασιάζει την εμφάνιση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και διπλασιάζει την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων”
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η αδυναμία πολλών νοσοκομείων να προμηθευτούν υλικά και εξοπλισμό. Μάλιστα, τελευταία έχει μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων που κάνουν οι ιατροί.
Ο κ. Θεοδωράκης και ο πρόεδρος του Ωνασείου Ι. Λεκάκης κάλεσαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο, στο πλαίσιο του κόστους-ωφέλους, αναφέροντας ως παράδειγμα τη χρήση των στατινών και τη χορήγηση των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων.
Δραματική επιστολή στον πρωθυπουργό
Σε δραματικούς τόνους οι ασθενείς με καρκίνο συνυπογράφουν την ανοικτή επιστολή την οποία και απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ζητούν από τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων και να αποδεσμεύσουν πόρους προκειμένου να ανταποκριθούν στη συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Στην επιστολή τους ζητούν από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να κατανοήσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απειλεί όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία της ασθένειας και της ζωής των ασθενών με καρκίνο. Η απειλή προέρχεται από την μή παροχή των φαρμακευτικών σκευασμάτων, που οι ασθενείς έχουν άμεση ανάγκη και δικαιούνται από το σύστημα υγείας.
Η ΔΕΔΙΔΙΚΑ (Διασωματειακή Επιτροπή Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Καρκινοπαθών) είχε επισημάνει την ήδη υπάρχουσα έλλειψη βασικών φαρμάκων από τις 3 Μαίου 2012, ζητώντας από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση λύση του προβλήματος. Δυστυχώς, το θέμα όχι μόνον δεν αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα, αλλά οξύνθηκε παίρνοντας τις σημερινές τρομακτικές του διαστάσεις.
Η λύση, που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα, το οξυμένο εδώ και καιρό πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται σε νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η λύση αυτή, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει αποδείξει ακόμα τη βιωσιμότητά της, ενώ αντίθετα έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και σύγχυση τους ίδιους τους καρκινοπαθείς που δεν γνωρίζουν από πού θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Την ίδια στιγμή παραμένει, και μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται, το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του, από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξαναγκάζει τους καρκινοπαθείς σε διακοπή της θεραπείας τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων τους, περιμένοντας, «Κύριος οίδε», πότε θα αποζημιωθούν για αυτά από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Επί πλέον, εκκρεμούν απλήρωτα τιμολόγια αγοράς αναλωσίμου υλικού (οξυγόνο, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, τραχειοσωλήνες κλπ), τα οποία εδώ και 6 μήνες καταθέτουν οι καρκινοπαθείς στα ασφαλιστικά τους ταμεία, έχοντας τα ήδη πληρώσει στους ιδιώτες προμηθευτές. Για τα τιμολόγια αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την πληρωμή τους, με αποτελέσμα να έχουν οδηγήσει ήδη σε οικονομική ασφυξία τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο τονίζουν ότι ολα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη ζωή των ασθενών και παίρνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, η άμεση αντιμετώπιση της οποίας είναι συνταγματικά επιβεβλημένη.
Κλείνοντας την επιστολή τους, οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και να δεσμευθούν. απαντώντας στο δίλημμα των ημερών:
Leave a Reply