Πηγή : zerohedge

Μετά από δύο χρόνια  αρνήσεων, έχουμε τελικά τη σωστή απάντηση : η Ισπανία είναι η Ελλάδα. Μόνο που είναι πολύ μεγαλύτερη.  Έτσι τώρα που η Ευρωπαϊκή διάσωση  μετακινηθηκε από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στον μεγάλο, την Ισπανία, εδώ είναι τα βασικά εκκρεμή θέματα.

1. Από πού θα προέρχονται τα χρήματα;

Οι De Guindos, Σόιμπλε και το Eurogroup, όλοι μαζί  ανακοίνωσαν ότι η μοναδική πηγή των μετρητών θα είναι ο ΕMS   ή/και  το EFSF. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι ο EMS δεν έχει ακόμη κυρωθεί από τη Γερμανία, της οποίας το κοινοβούλιο, έχει αρνηθεί  αυστηρά στο παρελθόν ο EMS να χρηματοδοτήσει μια άμεση διάσωση των τραπεζών, κάτι που απλώς μόλις συνέβη. Έτσι, η επιτυχής γερμανική ψηφοφορία επικύρωσης του ESM, κάθε φορά που θα έρχεται, και η οποία στο παρελθόν είχε θεωρηθεί δεδομένη,  φαίνεται να είναι πολύ πιο αμφισβητήσιμη.

Κι έτσι μας μένει ο EFSF.  Το πρόβλημα με το μηχανισμό αυτό  είναι ότι υπάρχουν περίπου € 200 δις σε “ξηρή σκόνη”. Και αυτό περιλαμβάνει την ισπανικό όριο  των € 93 δισ., τα οποία δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε τώρα επίσημα πως έχουν καταργηθεί.

Που μας φέρνει  ένα μεγαλύτερο ερώτημα: τώρα που η Ισπανία  επίσημα διασώζεται για να στηρίξει τις τράπεζες της , τι θα συμβεί στη συνέχεια ;  Και με αυτό εννοούμε φυσικά ένα ακόμα μεγαλύτερο θέμα : την Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι όπως δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες έχουμε ένα πρόβλημα,και  αφού η μόλυνση εξαπλώνεται και πάλι στην Ιταλία  η χώρα χρειάζεται επίσης ένα πακέτο διάσωσης. Το παιχνίδι τελείωσε.

Από το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου το Bridgewater :

Οι EMS/EFSF δεν είναι ικανοί να γεφυρώσουν το χρηματοδοτικό κενό

Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό ότι η χρηματοδότηση για το ισπανικό σχέδιο διάσωσης θα πρέπει  να αγοραστεί. Ποιος θα προσφέρει σε μετρητά το οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν για πάντα στην δίνη αβεβαιότητας της ισπανικής αγοράς ακινήτων;

2. Πού θα πάνε τα χρήματα;

Σύμφωνα με τον De  Guindos στη συνέντευξη Τύπου, τα χρήματα της διάσωσης θα πάνε στο FROB, το Ταμείο για την ομαλή αναδιάρθρωση της Τράπεζων :  όπως υποδηλώνει το όνομα του , είναι ένα βυθισμένο  ταμείο για τη χρηματοδότηση βυθιζόμενων  αφερέγγυων τραπεζών.  Αυτό είναι απλώς ένα όχημα για να εισρεύσει  ρευστότητα από την εξάτμιση του κεφαλαίου που οφείλεται σε ρεαλιστικές τιμές  περιουσιακών στοιχείων, ή τη συνεχιζόμενη φυγή των καταθέσεων. Ωστόσο, μια πολύ μεγαλύτερη ανησυχία είναι πώς θα αυτό το ταμείο  θα  αντιμετωπιστεί  σε σχέση με το κρατικό χρέος ;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάσωση θα έρθει με τη μορφή δανείου, το οποίο ενώ είναι με καλύτερους όρους δανειοδότησης  από ό, τι στην αγορά, θα εξακολουθεί να οδηγεί σε ουσιώδη αύξηση τη σχέση  ισπανικού  χρέους / ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, ενώ το ίδιο το σχέδιο διάσωσης μπορεί να είναι χωρίς προϋποθέσεις για το δημόσιο χρέος , θα επηρεάσει ακόμη τη χώρα στα μάτια των πιστωτών δημοσίου χρέους της.  Και εξίσου σημαντική είναι η αναφορά ότι το δάνειο θα έχει “καλύτερους όρους από ό, τι στην αγορά” – αυτό σημαίνει πρόσθετη ασφάλεια σε σύγκριση με τη γενικότερες  ισπανικές υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, αστάρωμα !

Θυμηθείτε την επίσημη ανάλυση του πλήρους ισπανικού  χρέους, που παρουσιάστηκε  εδώ με την  ευγενική προσφορά του Mark Grant 2 μήνες πριν:

Τα Δεδομένα

ΑΕΠ της Ισπανίας 1,295 τρις $

Εθνικό χρέος ΙΣΠΑΝΙΑΣ  732 δις $
Χρέος  Περιφερειών 183 δις $
Εγγυημένο τραπεζικό χρέος  103 δις $
Υπόλοιπο χρέος κυβέρνησης 72 δις $

Σύνολο εθνικού  χρέους  1,090 τρις $

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Υποχρεώσεις της Ισπανίας στην ΕΚΤ  332 δις $
Συμμετοχή της Ισπανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ 20 δις $
Υποχρεώσεις της Ισπανίας για τα ταμεία σταθεροποίησης 125 δις $
Υποχρεώσεις της Ισπανίας για το μακροοικονομικό Ταμείο Fin. Ass. 99 δις$
Εγγύηση της Ισπανίας στην ΕΤΕ  67 δις $

 Συνολικό ευρωπαϊκό χρέος της Ισπανίας 643 δις $

————————————————– ——————–

Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρέους της Ισπανίας 1,733 τρις $

ΕΠΙΣΗΜΟ χρέος της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ 68,5%

Πραγματικο δημόσιο χρέους της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ 133,8%

***

Τώρα έχουμε άλλα € 100 δις ή περίπου τόσα  σε κρατικό χρέος για  να προστεθεί  στην κορυφή της λίστας.

Με άλλα λόγια, το σύνολικό Ισπανικό χρέος  είναι πιθανό να αυξηθεί έως και κατά 17% από 732 δις $ στα 857, προσθέτοντας τα  125 δις $ από το δάνειο του “FROB” .

3. Τι συμβαίνει με τα ισπανικό κρατικό χρέος ;

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που αξίζει να σημειώθει  στην παραπάνω ανάλυση είναι ότι το “δάνειο FROB” είναι ουσιαστικά ένα πασάλειμα σαν επίχρισμα :  Σκεφτείτε η Τρόικα ήδη δανείζει σε  Ελλάδα,  Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Με άλλα λόγια,οι κάτοχοι  ισπανικών  ομολόγων μόλις πήραν  την πρώτη γεύση της υποταγής!

Βασικά, το πρώτο πράγμα που θα κάνει η  “διάσωση” τη Δευτέρα  θα είναι το αντιστάθμισμα της προσωρινής βελτίωσης της ρευστότητας των τραπεζών από το γεγονός του “επιχρίσματος” των ομολόγων με την προσδοκία  για ένα μέλλον που στην περίπτωση της Ελλάδας οδήγησε τα παλιά ελληνικά ομόλογα να ανταλλάσσονται με τιμή 10 σέντς το δολάριο.

Πόσο καιρό θα πάρει ώσπου οι κάτοχοι Ισπανικών ομολόγων θα ξεπουλήσουν γνωρίζοντας οτί τα χαρτιά τους θα έχουν την τύχη των αντίστοιχων ελληνικών ;

Η συμβουλή μας για όσους  έχουν έκθεση σε αυτά , όπως γράψαμε πριν 5 μήνες: πουλήστε όσα είναι υπό το Ισπανικό δίκαιο και αγοράστε όσα είναι υπό το Αγγλικό δίκαιο.

Στη συνέχεια καθήστε αναπαυτικά και δείτε τα σπρέντ να εκρήγνυνται.

4. Το δεδικασμένο

Φυσικά με την Ισπανία τώρα επίσημα να δαγκώνει τη λαμαρίνα , το μόνο ερώτημα που απομένει είναι πότε  θα πέσει η Ιταλία .

Και αυτό που συνέβει , ειρωνικά, είναι ότι η Ευρωζώνη, με τη σιωπηρή συμφωνία της Γερμανίας, κατ ‘ουσίαν έδωσε το πράσινο φως σε αφερέγγυες τράπεζες  να σορτάρουν δια μέσου  ένος  πλήρους πακέτου διάσωσης.

Πόσο καιρό θα πάρει έως ότου οι ιταλικές τράπεζες να πάρουν  το μύνημα , και να προχωρήσουν  απότομα σε σορτάρισμα η μια με την άλλη, είτε οι  ίδιες, είτε με αποθεματικές μετοχές  ή, ακόμα καλύτερα, μέσω των CDS που σε αντίθεση με το κρατικό χρέος , μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αντίστοιχη θέση σε ταμειακή βάση. Με άλλα λόγια: είναι η ώρα για τις  ιταλικές  τράπεζες να κάνουν αυτοκτονικές ανταλλαγές ;

Γιατί μόνο όταν είναι στα πρόθυρα της εθνικοποίησης, οι  ιταλικές τράπεζες θα διασωθούν. Και να θυμάστε:  αυτός που γίνεται ελαττωματικός (ή στην περίπτωση αυτή πέφτει το γρηγορότερο),  θερίζει πρώτος  τα μεγαλύτερα οφέλη της δράσης που προκύπτει.

Επίσης, αναρωτιέμαι πώς θα νιώθουν οι Ιρλανδοί γνωρίζοντας ότι πρέπει να υποφέρουν από την κοπιαστική λιτότητα σε αντάλλαγμα τη γενναιοδωρία της τρόικας, ενώ η Ισπανία την σκαπουλάρει σχεδόν  “δωρεάν”.

Τέλος, υπάρχει το ζήτημα του πώς η σημερινή απόφαση  θα επηρεάσει τις ελληνικές εκλογές. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, το σημερινό δεδικασμένο κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμεύσει ως μια τεράστια ώθηση στη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ω ναι, οι ελληνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Θυμηθείτε τις, και το όλο σενάριο του  Grexit !

5. Η αντίδραση της αγοράς

Η μακροπρόθεσμη αντίδραση είναι προφανής: η τελευταία επιβεβαίωση ότι η Ευρώπη είναι ένα πλοίο που βυθίζεται έχει προβλεφθεί από πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου είναι δεδομένο  ότι οι ευρωπαϊκές αγορές υψηλού κινδύνου θα συνεχίσουν να βυθίζονται  και ροές κεφαλαίων θα συνεχίζουν να σπεύδουν στη Γερμανία. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε μια επιθετική συμπίεση κάλυψη των σορταρισμάτων ,με δεδομένη την  ευγένεια ενός νέου ρεκόρ όλων των εποχών υψηλού αριθμού  σορταρίσματος του Ευρώ  (σε ένα ρεκόρ καθαρών -μη εμπορικων συμβάσεων 214.418 , όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας) .

Αυτό θα ανεβάσει κι άλλο τον κίνδυνο. Φυσικά η πραγματικότητα θα ξεθωριάσει επιθετικά μόλις τα αδύνατα σορταρίσματα συνθηκολογήσουν και καλυφθούν

****

Τέλος, για όσους αναρωτιούνται αν η σημερινή απόφαση  θα αποτελέσει τον καταλύτη που θα φρενάρει ολόκληρη την κίνηση, δηλαδή το απότομο bank run που η Ισπανία δοκιμάσετον περασμένο μήνα, δεν ξέρουμε. Πιθανότατα εξαρτάται από το πόσες  μπέρτες  Σπάιντερμαν είναι σε κυκλοφορία και τηρούνται ως αποθέματα στις  αφερέγγυες Ισπανικές τράπεζες