Προσέφυγε στην ευρωπαϊκή στήριξη η Ισπανία

 De Guindos: Οι όροι του πακέτου στήριξης θα αφορούν μόνο τις τράπεζες

Εποπτικός ο ρόλος του ΔΝΤ

Ως τα 100 δισ. θα φτάσει η οικονομική “στήριξη” στην Ισπανία

Collaterals θέλει η Φινλανδία

Προσέφυγε τελικά στην ευρωπαϊκή στήριξη η Ισπανία, καθώς ζήτησε και επίσημα πακέτο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζές της, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτηρητή. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Luis De Guindos, τόνισε πως η χώρα θα λάβει την στήριξη των εταίρων της για τις τράπεζές της. “Το τελικό ύψος του δανείου εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων. Οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους σύντομα”, συμπλήρωσε.

«Οι όροι του πακέτου στήριξης θα αφορούν μόνο τις τράπεζες», διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ και προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα γίνει με εκταμίευση των κεφαλαίων δια μέσου του ήδη υπάρχοντος ταμείου διάσωσης του ισπανικού κλάδου (FROB).

Ο Guindos διευκρίνισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών δεν θα επηρεάσει το χρέος της χώρας, ενώ χαρακτήρισε διαχειρίσιμες τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου.

Ο Jean Claude Juncker, πρόεδρος του Εurogroup, με δήλωσή του επιβεβαιώνει ότι η στήριξη προς την Ισπανία μπορεί να φτάσει ως τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το Υπ. οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε: “Έτοιμος να στηρίξει την Iσπανία ο EFSF – Καλύτερα όμως να χρησιμοποιηθεί ο ESM”.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup αναμένεται αξιολόγηση των ισπανικών αναγκών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και το ΔΝΤ.

Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την ως τώρα δημοσιονομική προσπάθεια της Ισπανίας, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών της, ενώ αναμένει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμέυσεις της.

Τέλος, στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται η ανάγκη η χώρα να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα απορρέουν από το πακέτο διάσωσης και θα έχουν οριζόντιο δομικό χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση στην Ισπανία, η Φινλαδία δηλώνει έτοιμη να ζητησει collaterals (εγγυήσεις), αν γίνει μέσω του EFSF…

 

πηγή : bankingnews.gr

 

Σημείωση μας

Μόλις χτες όλοι έβγαζαν ανακοινώσεις διάψευσης “προσφυγής της Ισπανίας” ή “αιτήματος της Ισπανίας” για σύγκληση του Eurogroup.

Και μόλις σήμερα αυτοδιαψέυστηκαν , θυμίζωντας αθλητικούς συλλόγους που μόλις βγάζουν δημόσιες ανακοινώσεις στήριξης των πορπονητών τους, αυτοί γνωρίζουν πως έχουν ήδη απολυθεί.

Οι Ισπανοί, που έχουν πολύ περισσότερο φόβο από μας, δεν άντεξαν ούτε 48 ώρες. Όμως σε πρώτη φάση διαπραγματεύτηκαν καλύτερα από την αντίστοιχη δική μας παράδοση άνευ όρων των καθαρμάτων Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, αλλά και Βενιζέλου , Σαμαρά πρόσφατα. Μόνο που και οι ίδιοι οι Ισπανοί γνωρίζουν καλύτερα πως το ΔΝΤ και οι μαυροκουστουμάδες είναι επί θύραις…τώρα μάλιστα που τους βάζουν ως επίσημους παρατηρητές.

Αρκεί μόνο αλλη μια “υποβάθμιση” αφού το πρόβλημα της Ισπανίας δεν είναι μόνον οι χρεοκωπημένες τράπεζες τους, αλλά και οι υπερχρεωμένες περιφέρειες με νο 1 το στολίδι της Ιβηρικής , την Καταλωνία.  ΚΑι βεβαίως βεβαίως , το διαχρονικά τεράστιο ποσοστό ανεργίας, που ακόμα και τις καλές μέρες της Ευρωζώνης ξεπερνούσε το 20%.

Η Ευρώπη , δηλαδή η Μέρκελ , δίνει πάλι μια αεριτζίδικη  λύση στο πόδι, που έχει μοναδικό της άξονα το πως θα “σωθούν” οι τράπεζες , αδιαφορώντας για τον Ισπανικό λαό…