Μπορεί να τρέμει το στίγμα της διάσωσης η Ισπανία, αλλά μπορεί τελικά να την αποφύγει; Μαδρίτη, Ευρωζώνη και αγορές στρέφουν το βλέμμα στο ΔΝΤ, το οποίο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει την επίσημη έκθεσή του για την κατάσταση και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ισπανικού τραπεζικού κλάδου, η οποία και θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Μαδρίτης…. Tα περιθώρια ωστόσο στενεύουν !

Fitch: Υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες, σε ΒΒΒ από Α την Ισπανία – αρνητικό το outlook

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, κατά 3 βαθμίδες, σε ΒΒΒ, από Α προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Αρνητικό το outlook. Κατά τη Fitch, η υποβάθμιση αυτή αντανακλά το αυξημένο κόστος της αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ για την Ισπανία αναμένεται να αυξηθεί στο 95% έως το 2015, λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών. Η ισπανική οικονομία, συνεχίζει ο οίκος, θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2013.

Κατά τη Fitch, υπό το βασικό σενάριο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών ανέρχονται στα 50-60 δισ. ευρώ. Υπό ένα δυσμενέστερο ωστόσο σενάριο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 90-100 δισ. ευρώ.

Rajoy: Πρώτα τα στοιχεία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών και μετά οι συζητήσεις με την Ευρώπη

“Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για τις τράπεζες και μετά θα εντείνουμε τις συζητήσεις με την Ευρώπη”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Rajoy. Όπως τόνισε παράλληλα, το εξωτερικό χρέος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ισπανίας.

Aπό 80 έως 100 δισ. ευρώ υπολογίζουν κύκλοι των Βρυξελλών πως θα μπορούσε να αντλήσει από τον EFSF η Ισπανία, για τη στήριξη των τραπεζών της κι ενώ ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με διαρροές από το ΔΝΤ, οι ισπανικές προβληματικές τράπεζες δεν αποκλείεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια έως και 40 δισ. ευρώ. Η επίσημη έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της ερχόμενης Δευτέρας και μέχρι τότε ένα είναι βέβαιο… πως τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.


Juncker: Η Ισπανία, αν το ζητήσει, θα λάβει τη στήριξη της ευρωζώνης

“Η Ισπανία, αν το ζητήσει, θα λάβει τη στήριξη της ευρωζώνης”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker. Ο Juncker δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προκρίνουμε το σύνολο της στήριξης που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός της κλάδος.


Standard & Poor’s: Από 80 έως 112 δισ. ευρώ οι ζημιές από τα προβληματικά δάνεια των ισπανικών τραπεζών τη διετία 2012 -2013

Από 80 έως 112 δισ. ευρώ τοποθετεί τις ζημιές από τα προβληματικά δάνεια των ισπανικών τραπεζών τη διετία 2012 -2013 ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Σε νέα έκθεσή του ο οίκος παράλληλα προειδοποιεί πως η ύφεση της ισπανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί τόσο κατά το τρέχον έτος, όσο και το επόμενο, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Commerzbank: Θέμα χρόνου ένα πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, αν λάβει στήριξη για τις τράπεζές της

Την ώρα που η Ισπανία τρέμει το… στίγμα της διάσωσης, καθώς δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να αποδεχθεί δυσβάσταχτα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως εκείνα που εφαρμόζονται σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν βέβαιη την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Όπως αναφέρει ο Joerg Kraemer, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank, εάν η Ισπανία προσφύγει στον EFSF για τη στήριξη των τραπεζών της, τότε το επίσημο αίτημα για πλήρες πακέτο διάσωσης είναι απλά θέμα χρόνου.

Εάν η Ισπανία λάβει οικονομική στήριξη για τις τράπεζές της, τότε το φρούριο θα έχει πέσει… Η οικονομική βοήθεια για την ανόρθωση του προϋπολογισμού της θα είναι ο επόμενος σταθμός, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Kraemer. Από την πλευρά της, σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν διαμηνύει εκ νέου πως δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από την ισπανική κυβέρνηση για την παροχή βοήθεια.

“Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών”, αναφέρει επίσης η Κομισιόν και εξηγεί: Πρώτα πρέπει να καθοριστούν οι ακριβείς ανάγκες των ισπανικών τραπεζών.


Ο Luis Maria Linde νέος διοικητής της Bank of Spain

Ο Luis Maria Linde αναλαμβάνει νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας (Βank of Spain), μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Luis De Guindos. Όπως ανέφερε πρόσφατα το http://www.bankingnews.gr, υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή της κεντρικής ισπανικής τράπεζας ήταν επίσης οι:

– Fernando Becker

– Jose Manuel Gonzalez-Paramo

Barclays Capital: Στα 198 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών

Στα 198 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι οι συνολικές ζημίες των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Barclays Capital, η οποία προσδιόρισε σ’ αυτό το μέγεθος και την κεφαλαιακή τρύπα του κλάδου. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει περίπου 40-45 δισ. ευρώ, ή σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου η στήριξη μπορεί να φτάσει τα 68 δισ. ευρώ.

Ακόμη και αν η ισπανική κυβέρνηση καταφέρει να στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αναλυτές της BarCap προειδοποιούν ότι οι επενδυτές θα εξακολουθούν να έχουν κάποιες αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να επανέλθει σε μία βιώσιμη τροχιά.

Η περίπτωση της Bankia λειτουργεί ως ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς οι επενδυτές μπορούν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ισπανική κυβέρνηση: Πρώτον, στις αρχές του 2012, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η τράπεζα δε θα χρειαστεί νέα κεφάλαια. Δεύτερον, μετά από δύο μήνες, η κυβέρνηση εθνικοποίησε Bankia και τρίτον το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ζήτησε επιπλέον βοήθεια 19 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της διάσωσης να φτάσει από τα 4,5 δισ. ευρώ στα 23,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείται εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης απευθείας στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob). Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως, η Ισπανία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και σε οικονομική μεταρρύθμιση.

El Mundo: Κρατική στήριξη 4,5 δισ. ευρώ έκαστη χρειάζονται 2 ισπανικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, δύο ισπανικές τράπεζες – οι οποίες δεν κατονομάζονται – θα χρειαστούν κρατική στήριξη ύψους 4,5 δισ. έκαστη.

Σουηδία: Προτεραιότητα για την ΕΕ η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών

Την ανάγκη η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ατζέντας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αδυναμία του ισπανικού τραπεζικού κλάδου, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg.

“Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί το πλέον σημαντικό ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”, τόνισε ο Borg.

πηγή : bankingnews.gr



Δική μας σημείωση

 

Παρατηρήστε την αλληλουχία των γεγονότων

– Εδώ και 2 εβδομάδες η συντηρητική φρεσκοεκλεγμένη μόλις πέρυσι Ισπανική κυβέρνηση με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία δίνει τον νυν υπερ πάντων αγώνα να αποφύγει τα “μαύρα κοστούμια” , τους financial undertakers, ενώ έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες αιματηρά “μνημονιακού τύπου” μέτρα σε μια χώρα με πολύχρονο πρόβλημα ανεργίας πάνω από 20 %  κι ένα χρεοκωπημένο τραπεζικό σύστημα με αιχμή του την 4η σε μέγεθος τράπεζα Bankia ( σαν να λέμε τη δική μας Πειραιώς ) που καταρρέει αλλά τις επίσης χρεοκωπημένες περιφέρειες με αποκορύφωμα το στολίδι της χώρας , την Καταλωνία ! Και δίνει αυτόν τον αγώνα μιας και στη σημερινή συγκυρία , εαν πέσει η Ισπανία στα χέρια των τοκογλύφων θα δούμε σκηνές από τον Ισπανικό εμφύλιο.

– Παρόλες τις δηλώσεις και τα πολλα “θα” , οι Γερμανοί ( διαβάστε το αρθράκι από το the slog εδώ ) επιμένουν στην πιο επώδυνη λύση μιας και η Μέρκελ με τις εκλογές να έρχονται και τη δεδομένη στάση που έχει κρατήσει με τη δική μας περίπτωση , θα είναι εξαιρετικά απίθανο να επανεκλεγεί.

– Με τοκογλυφικό επιτόκιο δανείστηκε σήμερα η Ισπανία ! Πούλησε σήμερα ομόλογα αξίας 2,07 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας το ανώτερο όριο που είχε τεθεί για τη δημοπρασία, αλλά με αυξημένο κόστος δανεισμού για τους 10ετείς τίτλους, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση για τα 10ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 6,044% από 5,743% στην τελευταία δημοπρασία που έγινε στις 19 Απριλίου και έναντι 6,14% που είχε φθάσει στη δευτερογενή αγορά πριν από τη δημοπρασία. Η Ισπανία διέθεσε επίσης διετή ομόλογα (λήξης Οκτωβρίου 2014) με μέση απόδοση 4,335% και 4ετή ομόλογα (λήξης Οκτωβρίου 2016) με απόδοση 5,353%. Η ζήτηση για τα 10ετή ομόλογα ήταν 3,29 φορές το ποσό που διατέθηκε, σε σύγκριση με την υπερκάλυψη του ποσού κατά 2,42 φορές τον Απρίλιο.

– Δεν πρόλαβε λοιπόν να “ματώσει” , κι ενώ έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις από στελέχη της ισπανικής κυβέρνησης που διαλαλούν οτί “η πόρτα των αγορών κλείνει) κι έρχεται η fitch σήμερα να την αποτελειώσει. Σκουπίδια τα αξιόγραφα ομόλογα της  ! Μας θυμίζει κάτι αυτό ;

– Στην επόμενη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα η Ισπανία θα πάρει τον δρόμο των μαύρων κοστουμιών….εκτός κι αν βάλουμε εμείς οι Ελληνες το μπουρλότο για όλους τους Ευρωπαικούς λαούς με τις εκλογές μας και διαολοστείλουμε τους “μαυροκουστουμάδες”…