Του ΘΑΝΑΣΗ ΟΡΕΙΝΟΥ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν αριστερή κυβέρνηση η οποία, ανεξαρτήτως προγράμματος, θα έχει ως όριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ!

Φυσικά και η πρόταση συνιστά τακτική εντυπώσεων και επικοινωνιακό κατασκεύασμα.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπό την ομπρέλα του ΣΕΒ, θέτουν το όριο του ευρώ, ως απώτατο όριο των αλλαγών μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Διότι το ευρώ και το θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης αποτελούν θώρακα για την κατάσταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή, της μνημονιακής κατεδάφισης και κυρίως θώρακα για το σύστημα!

Μια ακύρωση του Μνημονίου, με μια νέα προοδευτική πορεία, στο βαθμό που δεν θα επιφέρει μια διαλυτική χιονοστιβάδα στη ευρωζώνη, δεν μπορεί παρά να θέσει υπό ερώτημα την παραμονή της χώρας σε αυτή.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι, όμως, έχουν «πετύχει» το εξής ακατόρθωτο: Καμιά κοινοβουλευτική δύναμη να μην αμφισβητεί το ευρώ στη χώρα μας.

Είναι παράδοξο κι όμως αληθινό!

Η Αριστερά, σε όλες σχεδόν τις εκφράσεις της, βρίσκει τη δύναμη να αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα, όχι, όμως την ευρωζώνη!

Έως πότε;

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012.

 

Πηγή: http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7728%3Aoreinos-euro-aristeri-kyvernisi&catid=58%3Aoikonomiki-politiki&Itemid=182