Home

Ιδιωτικοποίηση των κερδών, κρατικοποίηση των ζημιών

του Νίκου “Κέφι”

Πηγή : all4fun

Για πόσο διάστημα γίνεται να κουράρεις τον καρκίνο με ασπιρίνες ;

H ευρωπαϊκή κρίση που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια, ως συνέχεια της κρίσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς  το 2007 σοβεί ολοένα και περισσότερο. Αν εξετάσουμε ακόμα και επιδερμικά το φαινόμενο, θα παρατηρήσουμε πως αυτή η κατάρρευση φορτώθηκε στους ώμους των κυριάρχων κρατών από τότε.

Δηλαδή έχουμε μια ιδιωτική εταιρεία να πτωχεύει και να έρχονται τα κράτη να αναλαμβάνουν πλήρως τις συνέπειες αυτής της πράξης. Που στο διάβολο βρίσκεται ο καπιταλισμός μέσα σε αυτήν την πράξη ; Mα πουθενά ! Στην ουσία είναι η επιτομή της έκφρασης «Ιδιωτικοποίηση των κερδών, κρατικοποίηση των ζημιών».

Ας δούμε όμως τι συνέβη. Κράτη με σοβαρά πρωταρχικά προβλήματα στο δημοσιονομικό τους τομέα ( Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία)  ή στον τραπεζικό τους τομέα (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο) φόρτωσαν τον αντίστοιχο δικό τους απόηχο της αμερικάνικης κρίσης. Την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί έκοψαν χρήμα , κυνήγησαν με αυστηρότητα τους ενόχους  και έβαλαν τις βάσεις για να ξεπεράσουν την κρίση, όλες οι παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες δεμένες με τη θηλιά της ακατάληπτης αρχιτεκτονικής  του  κοινού νομίσματος  δεν τόλμησαν να βρουν κοινή λύση στο πολυδιάστατο αλλά σοβαρότατο πρόβλημα.

Και τι έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ; Δίνουν  ασπιρίνες  και ψευτοενέσεις , προστατεύοντας αποκλειστικά τις τράπεζες και εξωθώντας τους λαούς σε εξεγερσιακές καταστάσεις.  Οι ελληνικές διασώσεις, αλλά και η πορτογαλική και η ιρλανδική και η πρόσφατη ισπανική  έχουν ως κύριο άξονα την εφαρμογή των οικονομικών θεωριών της σχολής του Σικάγου. Λιτότητα έως θανάτου , τεράστια υποτίμηση αξιών, μέσων παραγωγής , εργασίας και ποιότητας ζωής με αστείες δικαιολογίες όπως η  «ανταγωνιστικότητα» είτε οι  «τεμπέληδες  λαοί» , τα PIGS που εντελώς τυχαία είναι οι πρώτοι σε μ.ο. εβδομαδιαίων εργατοωρών στην Ευρώπη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας έως και ασφυξίας  να συμβαίνει το πιο ξεδιάντροπο ξεπούλημα της περιουσίας των λαών, δημόσιας και ιδιωτικής.  Οι νόμοι της αγοράς και της ζωής μπορεί να λένε «πούλα όταν κάτι έχει αξία και αγόρασε όταν κάτι είναι φτηνό», αλλά εδώ βλέπουμε την εφαρμογή μόνο του 2ου κομματιού.

Σε όλο αυτό το αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικού και τραπεζικού αρμαγεδώνα , ως δια μαγείας απουσιάζει η οποιαδήποτε αναπτυξιακή διάσταση. Όταν ο σκοπός δεν είναι να ιάνεις, να δώσεις λύσεις αξιοπρέπειας ,τότε απλά δίνεις καταπραϋντικά, από τα πιο φτηνά μάλιστα , για να μη σου πεθάνει ο άρρωστος, αλλά δεν διστάζεις να του δώσεις ακόμα και μορφίνη για να «αντέξει στον πόνο» και να εθιστεί σαν πρεζάκι σε αυτή και να σου ζητά όλο και περισσότερο τη δόση του.

Εκεί ακριβώς είμαστε , εκεί ακριβώς εισέρχονται κι οι Ισπανοί που γλιτώνουν τις σκληρές και άμεσες δόσεις μορφίνης, αλλά πέφτουν κι αυτοί στο μαλακό ναρκωτικό μιας έξτρα δανειακής σύμβασης η οποία καλείται να σώσει την επιχειρηματική αποτυχία των τραπεζιτών τους.

Οι ισπανικές λοιπόν τράπεζες είναι  σε δεινή θέση για το λόγο ότι δάνειζαν σε ότι πετούσε και σ’ ότι περνούσε από μπροστά τους. Και αντί να δανειστούν οι ίδιες κι οι μέτοχοί τους, για να μπαλώσουν τις ζημιές, τις οποίες αυτές δημιούργησαν, βάζουν μπροστά τους ίδιους τους Ισπανούς να δανειστούν για χάρη τους. Είναι σαν να έχεις εσύ πρόβλημα ρευστού και να αναγκάζεις με το στανιό τον γείτονα να πάρει δάνειο, να σου το παραδώσει και επιπλέον να αναλάβει την υποχρέωση να το εξοφλεί, μειώνοντας δραματικά το βιοτικό του επίπεδο, λόγω της έκτακτης αυτής υποχρέωσης. Πώς θα αποκαλούσε τον γείτονα ένας τρίτος; Δεν χρειάζεται σκέψη. Από «μ» αρχίζει.

H όποια λύση δεν μπορεί παρά να περιλάβει στις ζημιές και στα κέρδη τους πάντες. Μόνο τότε μπορεί να εδραιωθεί ισονομία και  ισοπολιτεία. Πρέπει να πληρώσουν όλοι και αναλογικά με την ικανότητα τους. Πρέπει να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη, δουλειές, παραγωγή κι όχι μόνο οι «πλούσιες» χώρες που εμφανίζονται ως οι αφεντάδες του μεσαίωνα.

Διαφορετικά, αν συνεχίζουν να δίνουν ασπιρίνη για τον καρκίνο πολύ σύντομα η κοινωνική έκρηξη που συντελείται θα λάβει μορφή εξέγερσης επί δικαίων και αδίκων. Η ευρωπαϊκή ιστορία έχει πολλά παραδείγματα..

3 Comments (+add yours?)

 1. BILLKATROPOYLOS
  Aug 18, 2013 @ 20:11:09

  ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
  O k Καναούτης Ιωάννης πατέρας του αδικοχαμένου 18 χρόνου Θανάση Καναούτη που έχασε την ζωή του εκ τροχαίου Δυστυχήματος ( Τρόλεϊ) όπως αναφέρει οι οικογένεια, επιβεβαίωσε στο EXTRA 3-κ.Μυλωνακη Σήμερα 17-8-2013 ότι , δεν ήθελε να του μαζέψουμε χρήματα αλλά μετά από πίεση μας το αποδέχτηκε και μας έδωσε τον λογαριασμό της τράπεζας του , ανάφερε δε , ότι γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι θα κοινοποιηθεί στο internet
  To makelio .gr ( http://www.makeleio.gr/ ) του κ Σ. χίου ανάφερε αναληθές τα έξης :
  “ΚΟΡΑΚΙ” ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ 19ΧΡΟΝΟ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟ ΘΑΝΑΣΗ.ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
  Συντάχθηκε απο τον/την Makelarisa Στις 16 Αυγούστου 2013 – 12:07.
  katropoulosv.
  Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από χθες μια σελίδα στο facebook με το όνομα “Η εποχή της Απεργίας ΟΣΥ ΑΕ” και διαχειριστή έναν οδηγό του ΟΣΥ Βασίλη Κατρόπουλο, ο οποίος ζητάει 10.000 ευρώ προκειμένου να “βοηθήσει” υποτίθεται την οικογένεια του 19χρονου Θανάση Καναούτη! Ντροπή και αίσχος!
  Το makeleio.gr, επικοινώνησε με την οικογένεια η οποία κατηγορηματικά μας είπε πως ποτέ δεν ζήτησαν χρήματα από κανέναν και ότι είναι απαράδεκτο το συγκεκριμένο γεγονός. Ο Βασίλης Κατρόπουλος είναι πρώην γείτονας της οικογένειας ο οποίος την πλησίασε με σκοπό να την “βοηθήσει” και δεν είναι η πρώτη φορά που μπερδεύεται στα πόδια τους! “Δεν ζητήσαμε ποτέ χρήματα από κανέναν για κανένα λόγο.Eίναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει.Να κατέβει η σελίδα” δηλώνει κατηγορηματικά η οικογένεια στο makeleio.gr.
  Να παρέμβει τώρα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος! Τι κάνουν; Δεν τα βλέπουν αυτά; Μήπως κάνουν μπάνια; Ντροπή και αίσχος να κυκλοφορεί σε όλο το διαδίκτυο αυτό που διάβαζετε παρακάτω…
  Οι ανωτέρω ενώ γνώριζαν ότι θέλω να απαντήσω στο ανωτέρω δημοσίευμα , καθώς και τους είχα αποστείλει μηνύματα απαντήσεις ουδέποτε τα κοινοποίησαν , απαιτώ να κοινοποιήσουν σε όλα τα σαιτ-σελίδες –ομάδες –μέλη τους- κλπ -του internet , για έναν μήνα και τρεις φορές την ημέρα( της ώρες 08.00-15.00-22.00 ) την ανωτέρω δήλωση του k Καναούτη Ιωάννης και να αποκαταστήσουν την τιμή και την υπόληψη μου κλπ , επιφυλασσόμενος παντός νομίμου Δικαιώματος μου για το ανωτέρω γεγονός , σήμερα στο EXTRA 3 ΣΤΗΣ 22-00 ώρα θα παρέμβω τηλεφωνικά για το ανωτέρω γεγονός , οπού και ο Δημοσιογράφος κ Μυλωνάκης θα επιβεβαίωση το ανωτέρω γεγονός !
  Ταυτόχρονα το ίδιο απαιτώ και από : ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  http://odigosagoras2.wordpress.com/2013/08/16/λαμόγιο-οδηγός-ζητάει-χρήματα-για-λογ/ ενώ γνώριζαν ότι θέλω να απαντήσω στο ανωτέρω δημοσίευμα , καθώς και τους είχα αποστείλει μηνύματα απαντήσεις ουδέποτε τα κοινοποίησαν , απαιτώ να κοινοποιήσουν σε όλα τα σαιτ-σελίδες –ομάδες –μέλη τους- κλπ -του internet , για έναν μήνα και τρεις φορές την ημέρα( της ώρες 08.00-15.00-22.00 ) την ανωτέρω δήλωση του k Καναούτη Ιωάννης και να αποκαταστήσουν την τιμή και την υπόληψη μου κλπ , επιφυλασσόμενος παντός νομίμου Δικαιώματος μου για το ανωτέρω γεγονός
  Ταυτόχρονα παρακαλώ τα άτομα – σαιτ-σελίδες –ομάδες- κλπ , που κοινοποίησαν την ανωτέρω Δημοσίευση του ( http://www.makeleio.gr/ ) να κοινοποιήσουν την ανωτέρω δήλωση του πάτερα k Καναούτη Ιωάννη
  ΣΗΜ : Σήμερα στο EXTRA 3 ΣΤΗΣ 22-00 ώρα θα παρέμβω τηλεφωνικά για το ανωτέρω γεγονός , οπού και ο Δημοσιογράφος κ Μυλωνάκης θα επιβεβαίωση το ανωτέρω γεγονός !
  ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Reply

  • ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση
   Aug 18, 2013 @ 20:28:58

   Κατά συνήθεια δεν δημοσιεύουμε ειδήσεις που προέρχονται από σάιτ όπως αυτό του μακελειού, δεν το θεωρούμε ως ορισμό της εγκυρότητας.

   Κατά παρέκληση μπαίνει το μύνημα σας αφού όπως γράφετε φέρεστε να είστε το θύμα μιας μη ειλικρινούς είδησης του.

   Reply

  • ΧΑΡΙΣΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
   Aug 18, 2021 @ 11:35:59

   Ο συγκεκριμένος οδηγός ΟΣΥ είναι ψυχικά ασθενής.Δεν στέκει στα καλά του.Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι εγώ ως συνάδελφός του στο αμαξοστάσιο Βοτανικού μαζί με άλλους συναδέλφους και προϊσταμένους τον είδαμε ένα πρώι να έχει ανέβει στην ταράτσα κτηρίου μέσα στο αμαξοστάσιο και απειλούσε να πέσει στο κενό.Ένα πρωί εργαζόταν σε λεωφορειακή γραμμή και ενελώς ξαφνικά «άσειασε τον κόσμο» στην πλατεία Συντάγματος με την διαιολογία ότι το λεωφορείο δεν είχε πυροσβεστήρα και έπρεπε να αποσυρθεί.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: